Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko a Južná Kórea posilnia vzťahy: Minister Naď podpísal memorandum o spolupráci

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) podpísal v stredu so svojím kórejským náprotivkom I Čongom-supom memorandum o spolupráci, vďaka ktorému Slovensko posilní svoje vzťahy s Južnou Kóreou v oblasti obrany a bezpečnosti. Išlo zároveň o vôbec prvé oficiálne bilaterálne rokovanie ministrov obrany Južnej Kórey a Slovenska. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Naď počas svojej oficiálnej návštevy Južnej Kórey absolvoval v Soule viacero pracovných stretnutí, vrátane bilaterálneho rokovania s kórejským ministrom obrany. Ústrednou témou rokovaní bola okrem prehlbovania bilaterálnej spolupráce aj ruská agresia na Ukrajine. "Južná Kórea je nielen garantom bezpečnosti v regióne severovýchodnej Ázie, ale taktiež dôležitým medzinárodným bezpečnostným aktérom. Podpisom spoločného memoranda sa upravia podmienky našej kooperácie v politicko-vojenskej oblasti, čo umožní zintenzívniť vzájomnú spoluprácu v mnohých aspektoch," uviedol Naď.

Hovorili aj o spolupráci v oblasti vojenskej kybernetickej obrany

Súčasťou rokovaní s kórejskými partnermi boli tiež diskusie o možnostiach uplatnenia slovenských spoločností v Južnej Kórei a v širšom regióne či otázky zapojenia potenciálu Slovenska v oblasti vedy a výskumu. Naď so svojím rezortným kolegom hovoril aj o možnostiach budúcej spolupráce v oblasti vojenskej kybernetickej obrany. Kórejská republika totiž vzhľadom na svoje vojensko-politické ukotvenie a ekonomicko-technologický potenciál predstavuje pre SR v tejto oblasti perspektívneho partnera pre spoluprácu.

Naď vyzdvihol kľúčový význam medzinárodného spoločenstva

Šéf slovenského rezortu obrany tiež vyjadril podporu juhokórejskému diplomatickému úsiliu o zachovanie stability v regióne. "Vítame všetky iniciatívy Kórejskej republiky zamerané na zabezpečenie úplnej denuklearizácie KĽDR, prosperity a mieru na Kórejskom polostrove. Slovensko bude naďalej podporovať Kóreu v jej úsilí o dosiahnutie týchto cieľov," uzavrel Naď, pričom v tejto súvislosti vyzdvihol kľúčový význam medzinárodného spoločenstva.

Viac o téme: SlovenskoJužná KóreaJaroslav NaďI Čong-supMemorandum o spolupráci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu