Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ceny benzínu opäť výrazne klesli: Nechýba veľa k prekonaniu magickej hranice! Nafta naďalej rovnako drahá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Motoristov vlastniacich benzínové autá cez víkend určite potešil pohľad na tabule na čerpacích staniciach. Aj keď nafta je stále rovnako drahá, ceny benzínu výraznejšie poklesli. Po novom už nechýba veľa, aby prekonali magickú hranicu 1,7 eura za liter paliva.

Po tom, ako majiteľov naftových áut nepríjemné prekvapilo zdraženie paliva na zhruba 1,829 eura za liter, sa obdobného trendu báli aj majitelia benzínových áut. Avšak, neoprávnene. Cez víkend totiž klesli ceny 95-oktánového benzínu na zhruba 1,70 eura za liter. Na niektorých čerpacích staniciach je cena dokonca začínajúcou číslicou 6 - a to 1,699 eura za liter. Rozdiel medzi naftou a benzínom sa tak ešte viac prehĺbil, aktuálne je na úrovni takmer 13 centov na litri. 

Archívne VIDEO Nafta opäť zdražela: Za liter motoristi zaplatia takmer 1,85 eura! Takéto ceny majú čerpacie stanice na Ulici Svornosti

Nafta opäť zdražela: Za liter motoristi zaplatia takmer 1,85 eura! Takéto ceny majú čerpacie stanice na Ulici Svornosti (Zdroj: Topky.sk )

Napríklad, na stanici rakúskej rafinérie OMV sa cena za 95-oktánový benzín pohybuje na úrovni 1,719 eura za liter, za naftu 1,859 eura za liter. Na stanici Slovnaft to je 1,70 eura za liter benzínu a 1,829 eura za liter nafty. 

Podľa analytika Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord však môžu majitelia dieselových aj benzínových áut očakávať mierne navýšenie cien. "Veľkoobchodné marže už atakujú maximá zo začiatku júna. Maloobchodné ceny sa ešte nedokázali plne prispôsobiť, a preto v najbližšom týždni očakávame zvýšenie cien nafty o ďalšie 3 až 4 centy na liter. Benzín by mal tiež zdražiť o približne 1 cent," uviedol Tomčiak predčasom pre Topky.sk. Doteraz sa hodnota za liter benzínu držala na úrovni 1,730 eura za liter, ide tak o pokles o 3 centy na litri. 

Ceny benzínu opäť výrazne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ceny ropy opäť vzrástli

Ceny ropy v pondelok ráno vyskočili zhruba o 2 %, keďže investori zvažujú možné kroky producentov z aliancie OPEC+ na podporu komodity na stretnutí neskôr v priebehu dňa. Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojenci zo skupiny známej ako OPEC+ sa môžu rozhodnúť, že ponechajú súčasnú úroveň produkcie nezmenenú, alebo ju dokonca znížia, aby podporili ceny ropy napriek tomu, že dodávky na trh zostávajú obmedzené.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 7.29 h SELČ predával po 88,56 USD (88,62 eura). To bolo o 1,69 USD alebo 1,95 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania. Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila o 1,95 USD alebo 2,10 % na 94,97 USD za barel.

Viac o téme: BenzínČerpacie staniceCeny ropyBoris TomčiakCeny benzínuCeny naftyPokles cien benzínu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu