Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepríjemné prekvapenie pre motoristov: Ceny nafty po dlhom poklese opäť stúpli! Ďalší šok aj v Rakúsku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA – Motoristi boli zrejme nepríjemne prekvapení, keď sa počas víkendu pozreli na tabule čerpacích staníc. Po dlhom období poklesu totiž narástla cena nafty o zhruba 2 centy. Cena benzínu sa nateraz drží na rovnakej úrovni, ako doteraz. Rovnako ľudí nepríjemne prekvapili aj ceny na rakúskych čerpacích staniciach. Tie sú po dlhom čase opäť nižšie, ako na slovenskom trhu.

Posledné dva týždne sa ceny pohonných hmôt pohybovali na úrovni v priemere 1,779 za liter nafty a 1,730 eur za liter benzínu. Vodičov však zrejme v noci z nedele na pondelok nepríjemne prekvapilo, keď zistili, že ceny nafty išli hore. Nie síce skokovo, ale z priemerných 1,779 eura za liter na priemerných 1,799 eura za liter. Ide pritom o cenu, za ktorú vodiči tankovali palivo ešte na začiatku augusta.

Archívne VIDEO Sulík uviedol, že predložili niekoľko návrhov: Môžeme znížiť spotrebné dane na benzín a naftu, môžeme znížiť aj DPH na základné potraviny

Sulík uviedol, že predložili niekoľko návrhov: Môžeme znížiť spotrebné dane na benzín a naftu, môžeme znížiť aj DPH na základné potraviny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kým napríklad na Slovnafte je cena nafty ešte pod 1,8 eura za liter, na rakúskej OMV už túto hranicu prekročila a liter sa predáva za 1,819 eura.

Nepríjemné prekvapenie pre motoristov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)
Nepríjemné prekvapenie pre motoristov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)
Nepríjemné prekvapenie pre motoristov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Ďalší šok v Rakúsku

O to väčšie prekvapenie pre vodičov bolo, keď prechádzali Rakúskom. Len kúsok za hranicami totiž slovenskí motoristi zaplatia za benzín oveľa menej, ako na našom trhu. Napríklad, na benzínke Avanti sa ceny pohybujú v prípade 95-oktánového benzínu 1,703 eura za liter. V prípade nafty to je 1,803 eura za liter. Informoval o tom portál tvnoviny.sk. Údajne ale cez víkend bol benzín ešte lacnejší a pohyboval sa na úrovni 1,65 eura za liter. Podľa komoditného analytika Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord je za tým plánovaná údržba rafinérie Duna.

„Príčinou je zníženie ponuky na slovenskom trhu v súvislosti s plánovanou údržbou rafinérie Duna v Maďarsku. Rovnako ako Slovnaft patrí táto rafinéria koncernu MOL. Slovnaft preto aktuálne viac dodáva do Maďarska. Po dokončení údržby sa situácia stabilizuje a ceny na Slovensku poklesnú tak, že doženú zníženie cien v okolitých krajinách,“ upozornil Tomčiak.

V súčasnosti tak sú vo všetkých okolitých krajinách ceny oveľa nižšie, ako u nás. Napríklad, v Maďarsku miestni tankujú v priemere za 1,25 eura za liter palív, za nižšie ceny tankujú aj motoristi Česku a Poľsku. Česká vláda totiž znížila spotrebnú daň o 1,5 koruny na liter palív, čo je zhruba 6 centov. V Poľsku, naopak, znížili DPH-čku za pohonné hmoty z 21 percent na 8.

Viac o téme: Ceny benzínuCeny palívCeny naftyPohonné hmotysPalivá v Rakúsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu