Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Horúce leto je preč: Začiatok septembra prinesie jesenné počasie, rátať treba aj so zrážkami

Predpoveď počasia. Zobraziť galériu (5)
Predpoveď počasia. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Čaká nás týždeň ako na hojdačke, aspoň čo sa počasia týka. Záver prázdnin a začiatok školského roka bude na Slovensku sprevádzaný postupným nástupom jesenného, chladnejšieho počasia. Hoci si stále užijeme aj teplé a slnečné dni, pripraviť sa treba na to, že večery a rána budú chladnejšie a ochladzovať sa bude postupne aj počas dňa.

Na úmorné horúčavy zdá sa môžeme zabudnúť. Minimálne tento týždeň sa ich nedočkáme. Hoci úvod ešte patril príjemnému teplému a letnému počasiu, s pribúdajúcimi dňami sa začne postupne ochladzovať. Ako píše portál imeteo.sk, najteplejším dňom tohto týždňa bol pondelok. Následne to má byť už iba horšie.

Horúce leto je preč:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Utorok ešte prinesie viacej slnka a menej prehánok. Teploty vystúpia najviac na 28 °C. „Jasno až polooblačno, postupne lokálne zväčšená oblačnosť, najmä v horských oblastiach. Ojedinele prehánky. Zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 24 až 29, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 22 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st,“ píše SHMÚ.

Horúce leto je preč:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

V stredu sa však už pripravte na zmenu počasia, prichádzajúci front totiž prinesie pokles teplôt a ďalšie zrážky a búrky. „Od severozápadu bude do strednej Európy naďalej zasahovať okraj tlakovej výše. Po jej prednej strane začne od severu do našej oblasti prúdiť chladnejší a vlhší vzduch,“ vysvetlilo SHMÚ.

Horúce leto je preč:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo štvrtok 1. septembra sa tak prebudíme už do citeľne chladnejšieho rána. „Teploty vo štvrtok vystúpia od +18 do +25 °C, treba však počítať s daždivým počasím. Nočné teploty poklesnú na +12 až +5 °C, pričom v dolinách a v kotlinách môže byť ešte chladnejšie. Záver pracovného týždňa prinesie teploty okolo +20 °C, čo je pod hranicou dlhodobého teplotného normálu,“ uviedol portál imeteo.sk.

Horúce leto je preč:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

V piatok vplyv tlakovej výše od severozápadu bude v našej oblasti slabnúť. „Zároveň sa bude nad Stredomorím nachádzať oblasť nižšieho tlaku vzduchu a po jej okraji začne od juhozápadu do našej oblasti prúdiť vlhší vzduch,“ informuje SHMÚ. Pripraviť sa treba tiež na premenlivú veľkú oblačnosť, ojedinele prehánky alebo občasný dážď a teploty maximálne do 25 °C.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu