Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Šipoš nešetril kritikou: SaS chce Matoviča najprv politicky podrezať, a potom s ním rokovať

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Ultimatívnou požiadavkou na odchod Igora Matoviča z vlády sa ho SaS snaží politicky "podrezať", a potom by s ním chceli rokovať o novej koaličnej zmluve. Povedal to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Považuje to za schizofrenické. Sám podporuje dovládnutie vo forme doterajšieho vládneho štvorlístka. Odmieta však, aby koaliční partneri robili personálnu politiku v iných ako vlastných stranách.

OĽANO podľa neho neodmieta rokovania, ich predmetom môže byť aj nová koaličná zmluva. Poznamenal však, či bude potrebné novelizovať koaličnú zmluvu vždy, keď nejaký poslanec prestúpi v parlamente z klubu do klubu. "Nestačilo by rešpektovať výsledky volieb," pýta sa. Šipoš si nemyslí, že by jednotlivé strany mali kreovať špeciálne rokovacie tímy na vyjednávanie, ako to urobila SaS.

Archívne video: Krajniak reaguje na slová Sulíka: SaS nás chce predložením zákona o dôchodkoch zatiahnuť do sporu!

Krajniak reaguje na slová Sulíka: SaS nás chce predložením zákona o dôchodkoch zatiahnuť do sporu! (Zdroj: Topky/Maarty)

"Ešte pred dvoma mesiacmi sme sa normálne stretávali v rámci koalície, chodili tam riadne delegovaní zástupcovia strán. My ani Sme rodina, ani strana Za ľudí neodišla od tohto rokovacieho stola. Odišla SaS a odišiel ten rokovací tím, ktorý teraz nanovo vymenovali," uviedol. Tvrdí, že sa nemusí robiť divadlo pre verejnosť a vytvárať rokovacie tímy. "Stačí, ak SaS zaradí spiatočku a príde na rokovanie koaličnej rady, z ktorej odišla," dodal Šipoš.

Pripustil predčasné voľby

Na otázku, či považuje za reálnu možnosť aj predčasné voľby, reagoval s tým, že "ak sa SaS rozhodne povaliť ďalšiu protikorupčnú vládu, je to jeden z možných scenárov". Priznal tiež určitú únavu vládnych politikov. "Nikomu z nás nepridáva, keď sa jeden z koaličných partnerov hádže o zem, vyvoláva konflikty a snaží sa povaliť vládu," poznamenal. Priznáva však, že koalícia má pred sebou ešte viacero programových cieľov.

Michal Šipoš
Zobraziť galériu (2)
Michal Šipoš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Máme pred sebou ešte kopec roboty, ktorú potrebujeme dotiahnuť, máme pred sebou nové eurofondové programové obdobie, máme pred sebou plán obnovy, ktorý potrebujeme implementovať," pripomenul Šipoš. "Bol by som rád, keby sme dovládli ako štvorkoalícia a splnili to, čo sme ľuďom sľúbili. A potom nech ľudia v riadnych voľbách rozhodnú," uzavrel Šipoš. 

Viac o téme: KritikaPoslanec Rokovanie Igor MatovičSaSMichal ŠipošPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu