Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dúhová vlajka pred Sulíkovým rezortom vyvolala vášne: Tvrdé slová Kuriaka a Gyimesiho! Absolútne šialenstvo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk, FB / Janka Bittó Cigániková)

BRATISLAVA - Víkend bol opäť nabitý emóciami. V Bratislave sa totiž, ako každý rok, konal pochod venovaný ľuďom inej národnosti - a teda Dúhový pochod. Ten sa posledné dni stal terčom rôznych útokov, pričom zástancovia tradičnej rodiny zorganizovali protiudalosť - a to pochod Hrdí na rodinu. Podporu komunite však vyjadrilo aj ministerstvo hospodárstva. A to poriadne nahnevalo jedného koaličného poslanca!

Jedni ho plne podporujú, iní by ho najradšej celý zrušili. Reč je o Dúhovom pochode, ktorý už dlhé roky rozdeľuje našu spoločnosť. Ten sa konal v sobotu 23. júla a tradične sa jeho miestom stalo Hviezdoslavovo námestie, po dvoch rokoch sa uskutočnil aj sprievod ulicami Starého Mesta.

Archívne VIDEO V Bratislave sa začal Dúhový Pride: Na pochod prišli viacerí politici

V Bratislave sa začal Dúhový Pride: Na pochod prišli viacerí politici (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V meste sa však konal aj druhý pochod - Hrdí na rodinu, ktorý bol ohlásený ako protipól k udalosti podporujúcej LGBTI komunitu. Jeho účastníci sa zišli na Rudnayovom námestí. Podporu LGBTI komunite vyjadrili aj mnohí politici. Podľa šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej ľudia z LGBTI komunity spoločnosti nijako neškodia, práve naopak, sú to úplne normálni a prínosní ľudia, akých Slovensko potrebuje čoraz viac. "Keby sme uznali práva LGBTI komunite, na Slovensku by sa žilo lepšie každému," vyjadruje Bittó Cigániková v statuse svoje presvedčenie. Účasť na pochode avizovala na sociálnej sieti už v piatok (22. 7.).

 

KEBY SME UZNALI PRÁVA LGBTI KOMUNITE, NA SLOVENSKU BY SA ŽILO LEPŠIE KAŽDÉMU 🌈 ☺️ A TOTO JE DÔVOD 👇 1️⃣ Slováci nemajú...

Posted by Janka Bittó Cigániková on Friday, July 22, 2022

Konrád Rigó z mimoparlamentnej Aliancie upozorňuje, že dúha je nádej a Pride je jej prejavom. "Prejavom nádeje, že ľudské práva ani na Slovensku nebudeme merať dvojakým metrom," dodal bývalý štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR. Slovenská národná strana (SNS) v tlačovej správe zasa vyzdvihovala druhé plánované sobotňajšie podujatie - pochod Hrdí na rodinu. Vníma ho ako dôležitý protipól k Prideu. Podľa SNS Pride zbytočne vyvoláva vášne a potláča konštruktívnu diskusiu o relevantných právach LGBTI. "Na Slovensku sú LGBTI ľudia úspešnými hercami, politikmi a realizujú sa v rôznych profesiách," dodávajú národniari. 

 

Slovenská národná strana vyjadruje podporu pochodu za rodinu, ktorý sa koná v hlavnom meste v Bratislave. Je dôležité,...

Posted by Slovenská národná strana on Saturday, July 23, 2022

Dúhovému pochodu však predchádzali viaceré udalosti. Napríklad, podporu komunite vyvesením vlajky vyjadrilo ministerstvo hospodárstva na čele s Richardom Sulíkom. To ale poriadne dostalo do vývrtky poslancov OĽaNO. Najmä Milana Kuriaka a Györgyho Gyimesi. "Pán minister Richard Sulík, na základe čoho ste si dovolili na štátnu budovu vyvesiť dúhovú vlajku? Budova ministerstva hospodárstva patrí pod verejné inštitúcie. Ako je možné, že si minister Sulík dovolil vyvesiť dúhovú vlajku a tým verejne na štátnej budove prezentovať a podporovať LGBTIQ ideológiu...? Týmto konaním polarizuje spoločnosť a diskriminujú osoby, ktoré majú iný názor a hodnoty," napísal Kuriak. 

 

Pán minister Richard Sulík na zaklade čoho ste si dovolili na štátnu budovu vyvesiť dúhovú vlajku? Budova ministerstvá...

Posted by Milan Kuriak on Friday, July 22, 2022

Ostrejšie slová, ako Kuriak, však volil jeho stranícky kolega Gyimesi. Ten si servítku pred ústa rozhodne nedával. "To je absolútne šialenstvo, čo predvádza minister hospodárstva. Dať zástavu jednej ideologickej organizácie na rovinu so štátnou zástavou Slovenskej republiky môže len úplný ignorant a človek, ktorý sa musel úplne pomiasť," povedal Gyimesi pre portál pluska.sk. 

Archívne VIDEO Pochod Hrdí na rodinu je protipól k Dúhovému Prideu

Pochod Hrdí na rodinu je protipól k Dúhovému Prideu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Sulík tento krok totiž spravil v čase, kedy je v parlamente novela zákona, ktorá by zakazovala možnosť vyvesenia dúhovej vlajky na budovy štátnych inštitúcií. Tú predložil do parlamentu práve Gyimesi spolu s opozičným poslancom Tomášom Tarabom. Podľa Gyimesiho má po víkende jeho návrh väčší význam. 

Dúhová vlajka pred Sulíkovým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Janka Bittó Cigániková)

Viac o téme: Novela zákonaSulíkDúhový pochodDúhový prideMilan KuriakGyörgy GyimesiGyimesi a Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu