Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hlohovský most bude znova otvorený pre chodcov: Uzavretý bol takmer štyri mesiace

Most ponad rieku Váh do Hlohovca bol pre kritický stav od stredy 30. marca 2022 uzavretý.
Most ponad rieku Váh do Hlohovca bol pre kritický stav od stredy 30. marca 2022 uzavretý. (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj )

HLOHOVEC - Most ponad Váh v Hlohovci bude v stredu (20. 7.) o 14.00 h znova otvorený pre chodcov. Umožnili to práce na zosilnení jeho základov. Informoval o tom Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je investorom stavby.

V pondelok sa uskutočnila obhliadka koridoru za účasti zástupcov TTSK, okresného dopravného inšpektorátu, mesta Hlohovec, Správy a údržby ciest TTSK a zhotoviteľa. Na jej základe určil zhotoviteľ dátum sprístupnenia koridoru pre peších, a to po schválení revízie dočasného verejného osvetlenia a bezpečnosti samotného koridoru. Koridor pre chodcov má šírku 1,5 metra a je vyhradený oplotením vysokým 1,8 metra.

"Hlohovčania a obyvatelia okolitého regiónu majú za sebou náročné takmer štyri mesiace, počas ktorých bola v záujme zachovania bezpečnosti vylúčená doprava z rekonštruovaného mosta. Práce výrazne pokročili a zosilnením základov sa zvýšila jeho stabilita. To umožnilo kompetentným prijať rozhodnutie o návrate chodcov," uviedol Viskupič.

Koridor bude osvetlený

Koridor bude od stredy v noci osvetlený. V prípade, že sa do vzdialenosti piatich metrov od neho budú realizovať búracie práce, bude na oplotenie osadená dodatočná ochrana napríklad v podobe geotextílie. Cyklisti a kolobežkári budú musieť pred mostom zastaviť, zosadnúť zo svojich dopravných prostriedkov a pokračovať ako chodci. Pri prechode po moste sa odporúča zvýšiť pozornosť a opatrnosť.

V súvislosti s uzáverou mosta, ktorý bol predčasne pre havarijnú situáciu úplne uzavretý 30. marca, sú pre motoristov k dispozícii dočasné záchytné parkoviská na oboch stranách Váhu s celkovou kapacitou 515 miest. Parkoviská sa nachádzajú v areáloch železničných staníc v Leopoldove a Hlohovci, pri Mestskej športovej hale v Hlohovci, pri nákupnom centre v Šulekove na Priemyselnej ulici a najnovšie pri spoločnosti Peter Vetter.

TTSK bezprostredne po uzavretí mosta zabezpečil vypravovanie nových vlakových spojov medzi Leopoldovom a Hlohovcom a počas školského roka aj zvýšenie kapacity vybraných vlakových súprav. Mimoriadne vlakové spojenia premávajú aj počas letných prázdnin. TTSK je v pravidelnom kontakte s prímestským autobusovým dopravcom Arriva Trnava a optimalizáciou cestovných poriadkov operatívne reaguje na podnety verejnosti. Aktuálne platné cestovné poriadky vlakov a autobusov sú spolu s ďalšími informáciami dostupné na www.hlohoveckymost.sk a na stránkach dopravcov.

Na moste boli zistené závažné poruchy

Na projekt komplexnej rekonštrukcie mosta získal TTSK nenávratný finančný príspevok v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v hodnote takmer 5,3 milióna eur. Stavebné práce sa začali vo februári 2022. Počas dodatočnej obhliadky boli po odkrytí základov pilierov mosta zistené závažné poruchy v podobe trhlín na pilieroch a most uzavreli.

Viac o téme: OtvorenieMostChodciHlohovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu