Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Medzi Vajnorami a Svätým Jurom sa pohyboval medveď: Nie je dôvod na paniku, tvrdia odborníci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V sobotu podvečer spozoroval miestny poľovník medzi Vajnorami a Svätým Jurom veľkú, 120-kilovú šelmu. Išlo o medveďa hnedého, ktorý sa pohyboval osamote. Podľa odborníkov však nie je dôvod na paniku.

Informácie o medveďoch pravidelne vystrašia ľudí, o to viac, keď sú spozorované na území, kde sa bežne nevyskytujú či v blízkosti ľudských obydlí. Vo všeobecnosti platí, že šelmy sa zdržiavajú tam, kde majú dostatok potravy a keď im dochádza, tak migrujú. Aj vplyvom človek sa im zmenšuje územie a preto nie je nezvyčajné, že ich častejšie vidno pri našich domovoch.

Medveďa hnedého spozoroval aj poľovník medzi Vajnorami a Svätým Jurom. Kompetentní však tvrdia, že nie je dôvod na paniku. "Milí Vajnoráci, na základe informácii od našich poľovníkov môzeme konštatovať, že v prípade zvieraťa, ktoré bolo tento týždeň videné na pomedzí katastrov Vajnor a Svätého Jura išlo o medveďa hnedého. V celom pohorí Malých Karpát sa podľa všetkého ojedinele vyskytne aj táto šelma, stretnutie s ňou je však vzhľadom na rozľahlosť územia veľmi vzácne a nie je dôvod na paniku," tvrdí mestská časť Vajnory.

archívne video

Západné Tatry: Útok medveďa na kameramana (Zdroj: Facebook/Marek Belák ǂ politik)

"Informáciu o pohybe zvieraťa v blízkosti nášho katastra sme posunuli aj Zásahovému tímu pre medveďa hnedého. Od prvého momentu, ako sa informácia objavila sme kontakte so šéfom nášho poľovníckeho združenia, informácie aktualizujeme a v prípade nových skutočností budeme samozrejme informovať. Návštevníci lesov by mali dodržiavať štandardné pravidlá bezpečnosti a najmä pohybovať sa po vyznačených turistických chodníkoch a cyklotrasách," dodali. 

Výskyt medveďa nahlásil miestny poľovník 

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky dostal v týchto dňoch hlásenie o údajnom výskyte medveďa hnedého pri meste Svätý Jur, okres Pezinok. Medveď mal byť spozorovaný miestnym poľovníkom v neďalekých vinohradoch za mestom. Hlásenia o výskyte karpatskej šelmy v okolí sa však neopakovali a jej trvalý výskyt v tejto oblasti nepotvrdila ani Správa Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty ŠOP SR.

Viac o téme: MedveďMedveď hnedýBratislavaVajnory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu