Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Varovanie meteorológov: Na väčšine Slovenska hrozia búrky, na západe môže i zafúkať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na väčšine Slovenska hrozia v piatok večer a v noci búrky. Na západe krajiny meteorológovia upozorňujú aj na silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na webe.

Meteorológovia varujú pred búrkami v celom Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Tiež v okresoch Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča a Poprad. V Košickom a Prešovskom kraji platia výstrahy prvého stupňa až do soboty (2.7.) rána.

Archívne video: Hasiči mali rušnú noc: Českom sa prehnali búrky, Prahu zalialo 100 mm vody!

Hasiči mali rušnú noc: Českom sa prehnali búrky, Prahu zalialo 100 mm vody! (Zdroj: Facebook/HZS Praha)

"Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," upozornili. V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji sa očakáva vietor, ktorý dosiahne nárazovo rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," uviedli meteorológovia. Výstrahy platia do 2.00 h. Do 20.00 h naďalej pretrvávajú aj výstrahy druhého stupňa pred vysokými teplotami vo všetkých krajoch okrem Nitrianskeho a Bratislavského. 

Varovanie meteorológov: Na väčšine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Banskej Bystrici a Žilinskom kraji platí 2. stupeň výstrahy

V Banskej Bystrici a v niektorých okresoch Žilinského kraja už platí druhý stupeň výstrahy pred búrkami. Na väčšine Slovenska naďalej pretrvávajú aj výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe. Výstraha druhého stupňa platí v daných oblastiach do 22.00 h. Búrky môžu byť podľa SHMÚ sprevádzané prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov zrážok za 30 minút, s nárazovým vetrom 70 až 110 kilometrov za hodinu a krúpami. 

"Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek," varujú meteorológovia.

Viac o téme: PočasieBúrkySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu