Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počasie opäť potrápilo Slovákov: Padol teplotný rekord, zajtra budú horúčavy vrcholiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Horúčavy prekonali júnový rekord najvyššej dennej teploty 38,2 stupňa Celzia. Ten bol nameraný v Slovenskom Grobe v roku 2012. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Na zrážkomernej stanici Somotor vo štvrtok meteorológovia namerali 38,8 stupňa Celzia. "Horúčavy však vrcholia až zajtra, očakávame teda ďalší extrémne horúci deň," priblížili. Teplota by mala vystúpiť najvyššie na Dolnom Zemplíne, s hodnotou okolo 39 stupňov Celzia.

 

Rekordne horúci záver júna Extrémne vysokú hodnotu teploty vzduchu 38 °C sme namerali už na niekoľkých staniciach. V...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, June 30, 2022

Na niekoľkých staniciach namerali teplotu 38 stupňov Celzia

Meteorológovia namerali vo štvrtok 38 stupňov Celzia na niekoľkých staniciach. Informuje o Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe s tým, že ide o extrémne vysokú teplotu. Odborníci odporúčajú nevystavovať sa priamemu slnku, nepodceňovať pitný režim, odložiť namáhavú prácu na neskôr a vyhľadávať chladnejšie miesta vo vnútri či lese.

Horúčavy sa podpísali aj na zdravotnom stave ľudí

Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) ošetrili pre kolapsy z tepla vo štvrtok 35 ľudí. UNB o tom informovala na sociálnej sieti. "Pacienti častokrát podcenia pitný režim, vystavujú sa nadmernému slnečnému žiareniu, čo má za následok kolapsové stavy, ktoré končia na Centrálnom príjmovom oddelení (CPO)," upozornil primár CPO v Nemocnici Ružinov Július Hodosy. Podľa jeho slov sú najviac ohrozenými skupinami seniori, tehotné ženy, malé deti, chronicky chorí a ľudia pracujúci v exteriéri a v prehriatych priestoroch.

UNB odporúča, aby sa ľudia počas horúcich letných dní zbytočne nevystavovali slnečným lúčom medzi 11.00 až 15.00 h a nezabúdali na pokrývku hlavy i pitný režim.

Viac o téme: RekordPočasieHorúčavySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu