Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nosenie respirátora môže byť v niektorých situáciách opäť povinné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)

BRATISLAVA - Nosenie respirátorov môže byť najbližšie mesiace v niektorých situáciách opäť povinné, zavádzanie reštrikčných opatrení sa nezvažuje. Vyplýva to z krátkodobej stratégie manažmentu pandémie ochorenia COVID-19, ktorú pre nárast prípadov v dôsledku šírenia omikronových subvariantov koronavírusu pripravil rezort zdravotníctva.

Pandémia je v súčasnosti podľa šéfa Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Mateja Mišíka pod kontrolou. V súvislosti so subvariantom omikronu BA.5 je podľa jeho slov v krátkodobom horizonte vysoké riziko reinfekcie a rýchleho šírenia. Riziko hospitalizácie v prípade nákazy má byť nízke. Mišík však upozornil, že i keď je riziko pre spoločnosť celkovo nízke, pre niektoré skupiny môže byť naďalej vysoké.

Archívne video: Lengvarský sa vyjadril ku COVIDU, k plánu obnovy aj incidentu v ružinovskej nemocnici

Lengvarský sa vyjadril ku COVIDU, k plánu obnovy aj incidentu v ružinovskej nemocnici (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Primárnym cieľom stratégie je najbližších šesť až deväť mesiacov chrániť najzraniteľnejších a starších občanov, minimalizovať nápor na nemocnice a zabezpečiť fungovanie ekonomiky a spoločenského života. Ministerstvo priblížilo, že nezvažuje zavádzanie reštrikčných opatrení. "Neočakávame výrazné obmedzenia spoločenského či hospodárskeho života," uviedlo. V niektorých situáciách však môže byť odporúčané či vyžadované nosenie respirátorov. 

Nosenie respirátora môže byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V rámci stratégie chce ministerstvo naďalej monitorovať vývoj pandémie, očkovať, zabrániť ďalšiemu šíreniu infekcií prostredníctvom opatrení (ROR, izolácia pri symptómoch), testovať, liečiť pacientov a edukovať ich.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaKoronavírusRespirátory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu