Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Meteorológovia varujú: Extrémne sucho je na vyše tretine Slovenska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aktuálne sa extrémne sucho nachádza na vyše tretine Slovenska. Najhoršia situácia je na východnom a miestami aj na strednom Slovensku. Deficit pôdnej vlahy sa nachádza na 99,5 percenta celkovej plochy. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Situácia sa v porovnaní s minulým týždňom nezmenila a naďalej prevládajú na Slovensku mierne suché až extrémne suché podmienky," uviedli meteorológovia. Normálne vlahové podmienky sú podľa nich len na juhozápade Slovenska, konkrétne na 20 staniciach. Mierne vlhko je v Bratislave, na Kolibe a na letisku. Veľmi sucho je podľa SHMÚ v Rimavskej Sobote, Čaklove a Milhostove-Trebišove. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Bardejove, okolo mínus 150 milimetrov. Okolo mínus 140 milimetrov zrážok chýba v Podolínci, Švedlári a Prešove. 

Meteorológovia varujú: Extrémne sucho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ))

Zároveň sa počas júna vyskytli teploty nad 30 stupňov Celzia, a to aj v takých oblastiach, ktoré sú chladnejšie. "Stalo sa to napríklad aj na Kysuciach, na Orave, ale aj na úpätí Tatier a takmer na celom území východného Slovenska. V uvádzaných severnejšie situovaných oblastiach boli zaznamenané v období od 1. júna do 26. júna väčšinou jeden až dva, prípadne až tri tropické dni," poukázali meteorológovia. V južnejších oblastiach Slovenska bolo zatiaľ v júni viac tropických dní. V Slovenskom Grobe a Somotore mali desať tropických dní. V Dolných Plachtinciach ich bolo 11.

V niektorých okresoch na východe Slovenska hrozia búrky

V niektorých okresoch na východe Slovenska hrozia búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa s platnosťou do 18.00 h. Informuje o tom na svojom webe. Výstraha platí pre okresy Gelnica, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa. "Je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov, s nárazmi vetra od 65 do 85 kilometrov za hodinu a s krúpami," poukázali meteorológovia.  

Viac o téme: SuchoMeteorológoviaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu