Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pár mesiacov pred komunálnymi voľbami: V Bratislave Vallovcom vzniká konkurencia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Na Slovensku vzniká nový politický subjekt. Medzi zakladajúcich členov patrí stupavský primátor a starostovia bratislavských mestských častí. Svoju silu si chcú preveriť v nadchádzajúcich komunálnych voľbách, ktoré sa budú konať už koncom októbra tohto roku. Napríklad v hlavnom meste tak vytvoria konkurenciu súčasnému primátorovi Matúšovi Vallovi a jeho Teamu Bratislava, ktorý postavil viacero kandidátov na starostov a poslancov.

Pred rokom Topky.sk upozornili, že v kuloároch bratislavskej komunálnej politiky sa uvažuje o vzniku nového subjektu, ktorý by mal byť protipólom voči súčasnej politike primátora hlavného mesta Matúša Valla. Dnes sa z minuloročnej myšlienky stala realita. Novovznikajúci subjekt nemá byť regionálny, naopak má mať celoštátne pôsobenie.

Koncom týždňa prípravný výbor začal zbierať podpisy pod vznik nového politického subjektu Strana obcí a miest – SOM Slovensko (SOM Slovensko). „Sme si vedomí krátkosti času. Ak sa nám podarí vyzbierať 10 tisíc podpisov, zaregistrujeme túto politickú stranu pred komunálnymi voľbami, ktorá bude mať celoslovenský charakter,“ povedal pre Topky.sk splnomocnenec prípravného výboru Jozef Krúpa (starosta mestskej časti Záhorská Bystrica).

Ambíciou strany je, podľa ďalšieho člena prípravného výboru Martina Zaťoviča (starostu Dúbravky), spojiť pod novou značkou starostov a primátorov obcí a miest na celom Slovensku a odlíšiť ich od nezávislých kandidátov. „Nezakladáme subjekt proti niekomu, naopak chceme ponúknuť spoluprácu, ale aj alternatívu, naše myšlienky a doterajšiu prácu,“ zdôraznil Zaťovič. Medzi členov prípravného výboru patrí Jozef Krúpa (starosta Záhorskej Bystrice), Martin Zaťovič (starosta Dúbravky), Dárius Krajčír (starosta Devínskej Novej Vsi), Lukáš Baňacký (starosta Lamača), Michal Vlček (starosta Vajnor), Zoltán Pék (starosta Podunajských Biskupíc) a primátor Stupavy Peter Novisedlák.

archívne video

Matúš Vallo bude opätovne kandidovať na primátora Bratislavy: Súpera však zatiaľ nepozná (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa informácií spravodajského portálu topky.sk pridať sa k zakladajúcim členom nového subjektu majú aj ďalší primátori a starostovia. Podobný politický projekt vznikol pred rokmi aj v susednej Českej republike. V roku 2004 komunálni politici založili hnutie Starostovia a nezávislí (STAN). Hnutie pôsobilo najprv na regionálnej úrovni a neskôr sa stalo celoštátnym politickým subjektom. V súčasnosti sú po posledných parlamentných voľbách súčasťou vládnej koalície.

Viac o téme: VoľbyKomunálne voľbyNová stranaMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu