Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Asociácia nemocníc Slovenska podporuje požiadavky lekárskych odborárov, ktorí sú v štrajkovej pohotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) podporuje požiadavky lekárskych odborárov. Požadujú napríklad vyššie platy zdravotníkov, riešenie ich nedostatku či navýšenie zdrojov do zdravotníctva. Informoval o tom riaditeľ kancelárie asociácie Miroslav Valaštík.

"Bez dodatočných zdrojov sa kríza v sektore bude len prehlbovať, naďalej budú pokračovať odchody lekárov a sestier a viacerí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sa ocitnú v existenčných problémoch," upozornila ANS. Skonštatovala, že Slovensko dáva oproti iným krajinám do zdravotníctva výrazne menej prostriedkov. Zdravotníctvo je podľa nej na pokraji záujmu súčasnej vlády. Asociácia poukázala, že vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala zabezpečiť výrazný nárast celkových výdavkov do zdravotníctva či zabezpečiť stabilitu a predvídateľnosť financovania.

Na požiadavky doposiaľ nedostali jasnú odpoveď

Lekárski odborári predstavili požiadavky na zlepšenie stavu nemocníc ešte v apríli, vyhlásili tiež štrajkovú pohotovosť. Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po utorkovom (14. 6.) stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) skonštatoval, že na požiadavky doposiaľ nedostali jasnú odpoveď. Zároveň upozornil, že asi 3000 lekárov je ochotných podať výpoveď. Aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek napriek tomu, že nie je odborovou organizáciou, deklarovala, že je pripravená podporiť iniciatívu sestier, ktorú sa rozhodnú vyvinúť, aby sa začali riešiť ich požiadavky. Štrajkovú pohotovosť pre neriešenie situácie tento týždeň vyhlásili tiež odborári zo štátnych záchraniek v Bratislave a Košiciach.

Konečná dohoda do záveru júna 

Rokovania o platoch pracovníkov podľa rezortu zdravotníctva pokračujú. Rezort uviedol, že s konečnou dohodou chce prísť do 30. júna. Ministerstvo upozornilo, že začalo pracovať aj na Národnej stratégii riadenia a stabilizácie ľudských zdrojov v zdravotníctve. Ozrejmilo, že dokument o zdravotníckom personáli doteraz nemalo, lebo téma stabilizácie personálu bola v rámci minulých vlád dlhodobo zanedbávaná.

Viac o téme: PohotovosťOdboráriPlatyAsociácia nemocníc Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu