Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kandidátov na post šéfa RTVS čaká v pondelok verejné vypočutie: Na svoju prezentáciu majú 15 minút

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA – Svoje vízie o riadení a rozvoji RTVS predstavia kandidáti na post generálneho riaditeľa (GR) verejnoprávneho média na pondelkovom (13. 6.) verejnom vypočutí. Híring sa uskutoční od 10.00 h v Zimnej jazdiarni areálu Bratislavského hradu, bude ho možné sledovať online na webe Národnej rady SR.

O funkciu šéfa telerozhlasu sa uchádzajú Jaroslav Rezník, Tibor Búza, Ivan Golian, Ľuboš Machaj, Daniel Živica, Peter Badač, Vladimír Seman a Peter Janků.

Tibor Búza
Zobraziť galériu (3)
Tibor Búza  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Kandidáti budú mať podľa schválených pravidiel 15 minút na vlastnú prezentáciu, ďalších 15 minút je vyhradených na otázky, ktoré okrem členov parlamentného Výboru NR SR pre kultúru a médiá budú môcť klásť taktiež členovia odbornej komisie zriadenej výborom.

Zastúpenie v nej majú experti z oblasti médií, štátnych orgánov, tretieho sektora, akademickej obce, menšín i znevýhodnených skupín. Poradie, v ktorom budú jednotliví kandidáti vypočutí, vyžrebujú na začiatku híringu.

Kandidátov na post šéfa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Do stredy 15. júna má výbor predložiť návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom Národnej rade SR. Voľby sa uskutočnia v pléne parlamentu 22. júna, prípadné druhé kolo je naplánované na 29. júna. Podľa vyjadrení z koalície má byť voľba verejná. Zákon o RTVS uvádza, že zvolený je kandidát, ktorý získal vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov parlamentu. Ak žiaden z kandidátov takúto podporu v hlasovaní nezíska, vykoná sa opakovaná voľba. Na nej sa zúčastnia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov v prvom kole. V prípade rovnosti počtu hlasov sa na opakovanej voľbe zúčastnia všetci kandidáti, ktorí tento počet získali. Mandát generálneho riaditeľa RTVS je päťročný, šéfa telerozhlasu možno zvoliť i opakovane, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.
 

Viac o téme: RiaditeľKandidátiRTVSJaroslav Rezník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu