Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

CHRÍPKA Mikasov úrad ukázal nové čísla: Nakazených pribudlo, POZRITE ale na tie počty očkovaných

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Nielen náš život ako taký, ale aj chrípkové obdobia sa dostáva do „normálu“, aký sme poznali pred nástupom pandémie. Chorobnosť na chrípku, ale aj na iné akútne respiračné ochorenia v porovnaní s chrípkovou sezónou 2020/2021 vzrástla. Zmeny však nastali aj v našom prístupe k očkovaniu proti tejto chorobe.

Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva, počet lekármi hlásených akútnych respiračných ochorení stúpol o takmer 190 percent, počet hlásených prípadov chrípky a chrípke podobných ochorení až o 260 percent. „Uvedený vysoký percentuálny nárast chorobnosti však treba chápať tak, že počas chrípkovej sezóny 2020/2021 boli hlásenia aj laboratórna diagnostika na výskyt ARO a CHPO v dôsledku pandémie výrazne utlmené, teda hlásna služba lekárov aj laboratórna diagnostika boli upriamené najmä na SARS-CoV-2. V chrípkovej sezóne 2021/2022 však už došlo k návratu sentinelového monitoringu ARO a CHPO a tým aj laboratórnej diagnostiky ARO a CHPO. Zároveň sa čiastočne uvoľnili protipandemické opatrenia, ktoré sa počas chrípkovej sezóny 2020/2021 značne podieľali na zamedzení šírenia všetkých respiračných ochorení, nielen ochorenia COVID-19,“ vysvetlili.

CHRÍPKA Mikasov úrad ukázal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Po netypickej chrípkovej sezóne 2020/2021, ktorá bola významne poznačená prísnymi protiepidemickými opatreniami, tak už možno hovoriť o čiastočnom návrate k trendom pozorovaným pred nástupom pandémie. „Prvý vzostup chorobnosti v uplynulej sezóne prišiel v 41. kalendárnom týždni 2021. Následne sa krivka držala približne na rovnakej úrovni a od 48. kalendárneho týždňa 2021 zaznamenávame jej postupný pokles. Pokles nastal po zavedení výrazných protiepidemických opatrení (úprava činnosti prevádzok a organizácie hromadných podujatí) a zároveň pre predčasný začiatok vianočných prázdnin v dôsledku zhoršenej epidemiologickej situácie pre Covid-19,“ uviedol Mikasov úrad. Ďalší vzostup chorobnosti zaznamenali v 4. kalendárnom týždni 2022 a kulminoval v 6. kalendárnom týždni 2022

CHRÍPKA Mikasov úrad ukázal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Z pohľadu veku bola najvyššia chorobnosť na ARO zaznamenaná vo vekovej skupine 0 – 5 ročných detí, v ktorej ochorelo 240 210 detí. Najnižšiu chorobnosť bola, naopak, vo vekovej skupine 60-ročných a starších. V tejto skupine bolo hlásených 92 068 ochorení. Aj v prípade CHPO najvyššiu chorobnosť zaznamenali vo vekovej skupine 0 - 5 ročných, ochorelo 13 707 osôb. Najnižšia chorobnosť bola aj v tom prípade u 60-ročných a starších s počtom chorých 5 568.

Tohtoročná chrípková sezóna podobne ako tá minulá nebola poznamenaná celoštátnou chrípkovou epidémiou. Vyskytli sa len lokálne ohniská, aj tých bolo iba pár a to v okresoch Kysucké Nové Mesto, Komárno, Levice, Žilina a Zlaté Moravce.

CHRÍPKA Mikasov úrad ukázal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vyšší počet očkovaných

Slováci oproti minulosti prejavili tiež vyšší záujem o očkovanie. „Po rokoch poklesu a následnej stagnácie zaočkovanosti populácie sme už druhú sezónu zaznamenali nárast počtu zaočkovaných osôb proti chrípke. V uplynulej sezóne 2021/2022 sa dalo zaočkovať 6 percent obyvateľov, čo je vzostup z úrovne 5,7 percenta oproti predchádzajúcej sezóne 2020/2021. Zároveň je to najvyššia úroveň zaočkovanosti od sezóny 2011/2012,“ uviedli.

„Celkovo bolo na Slovensko dovezených 398 390 dávok očkovacích látok proti chrípke, z ktorých 396 480 bolo dodaných do distribučnej siete. Počet spotrebovaných očkovacích látok konečným spotrebiteľom predstavoval 325 830 dávok, čo je 82,2 percenta z celkového počtu dávok dodaných do distribučnej siete,“ dodali. Oproti predchádzajúcej chrípkovej sezóne podiel spotrebovaných očkovacích látok konečným spotrebiteľom v rámci distribučnej siete stúpol o 5,6 percenta.

Viac o téme: ChrípkaChrípková sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu