Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jeseň je v plnom prúde, chorých ľudí naďalej pribúda: Aký bol uplynulý týždeň? Hygienici majú jasné správy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽILINA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Žilinskom kraji klesla v 44. kalendárnom týždni v porovnaní s predchádzajúcim o 16,4 percenta. To predstavuje chorobnosť 1381,3 chorého na 100 000 obyvateľov. Informovala o tom Renáta Kortišová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline. Respiračné ochorenia však klesli aj v rámci celého Slovenska.

Chorobnosť klesla najmä v okrese Kysucké Nové Mesto o 45,3 percenta a vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov o 35,5 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola v skupine do piatich rokov – 4908,7 chorých na 100.000 obyvateľov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,8 percenta chorých. Najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Kortišová.

Archívne video:  Premiér Heger: Pacientom chceme dopriať kvalitnú zdravotnú starostlivosť

Premiér Heger: Pacientom chceme dopriať kvalitnú zdravotnú starostlivosť (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Pri chrípke a jej podobných ochoreniach evidoval RÚVZ 261 hlásení, čo predstavuje 70,5 chorého na 100 000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť klesla o 26,34 percenta. "Chorobnosť klesla najmä v okrese Kysucké Nové Mesto o 77,6 percenta a vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov o 56,53 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola vo vekovej skupine do piatich rokov – 281,17 chorého na 100 000 obyvateľov," doplnila Kortišová.

Aj na zvyšku Slovenska

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 44. týždni oproti minulému týždňu klesla o 13,1 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali pokles o 33,8 percenta. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Jeseň je v plnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Epidemiológom bolo v tomto týždni hlásených 34 431 prípadov ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 941 osôb. Ako chrípku a CHPO v tomto týždni lekári nahlásili 2383 ochorení, čo predstavuje 6,9 percenta z celkového počtu hlásených ARO.

Jeseň je v plnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Trenčianskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do päť rokov. Úrad tiež informoval, že prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo hlásené v štyroch výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o dve materské školy z Trnavského kraja, jednu materskú a jednu základnú školu zo Žilinského kraja.

Jeseň je v plnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

A čo covid?

Okrem toho hygienici priblížili aj to, ako sa vyvíja vlna koronavírusu na Slovensku. V uplynulom týždni bolo hlásených celkovo 1 073 pozitívnych vzoriek pomocou PCR testov. Ide o 17-percentný pokles oproti predchádzajúcemu týždňu. Okrem toho Slováci nahlásili aj 1036 pozitívnych vzoriek po antigénovom teste, rovnako ide oproti predchádzajúcemu týždňu o pokles 29 percent. Podľa incidenčnej mapy bolo najviac prípadov zachytených v okresoch Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Detva, Veľký Krtíš a Košice. Nasledujú okresy Trnava, Galanta, Nitra, Martin, Poltár, Levice a Košice-mesto. Naopak, najmenej prípadov zachytili v okresoch Malacky, Púchov, Partizánske, Námestovo, Dolný Kubín, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Vranov nad Topľou, Stropkov a Medzilaborce. 

Jeseň je v plnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

"Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola za mesiac október 2022 najvyššia chorobnost' zaznamenaná vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb. Hospitalizovaných je 501 pacientov. Ochoreniu doteraz podľahlo celkovo 20 624 osôb. Najviac prípadov od začiatku roka 2022 bolo zaznamenaných v Prešovskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji," uzavreli hygienici. 

Jeseň je v plnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Viac o téme: ChrípkaChorobnosťARORespiračné ochorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu