Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obrovská akcia NAKA na Slovensku: Biznis s pohonnými hmotami! Obvinili aj šéfa Tiposu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahuje vo štvrtok pri akcii Voz pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti.

Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie celkovo 31 osobám, z toho 25 fyzickým a šiestim právnickým. Viacero obvinených bolo zadržaných bolo. Informuje o tom Úrad špeciálnej prokuratúry, pod ktorého dozorom zaisťovacia akcia prebieha.

"Dnešného dňa prebieha zaisťovacia akcia Národnej kriminálnej agentúry pod dozorom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR s názvom „VOZ“ pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti. V tomto prípade vyšetrovateľ NAKA, odboru Stred vzniesol obvinenie celkovo 31 osobám, z toho 25 fyzickým osobám a 6 právnickým osobám. Dnešného dňa bolo zadržaných viacero obvinených osôb. Aktuálne sú vykonávané ďalšie nevyhnutné zaisťovanie a procesné úkony (okrem iného aj 19 domových prehliadok), a preto bližšie informácie poskytneme, až keď to procesná situácia umožní," napísal Úrad špecialnej prokuratúry.

 

AKCIA "VOZ" Dnešného dňa prebieha zaisťovacia akcia Národnej kriminálnej agentúry pod dozorom prokurátora Úradu...

Posted by Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR on Thursday, June 9, 2022

Obvinili aj šéfa Tiposu

Podľa viacerých zdrojov portálu aktuality.sk obvinili aj súčasného šéfa Tiposu Mareka Kaňku. Ten pred vstupom do verejnej funkcie pôsobil v súkromnom biznise s pohonnými hmotami vo firme Oliva group.

"Marekovi Kaňkovi bolo vo štvrtok doručené obvinenie, v tejto súvislosti bol vypovedať na polícii. Voči obvineniu podal sťažnosť, keďže obvineniam nerozumie a momentálne ich študuje jeho právny zástupca. Podľa toho následne zváži ďalšie kroky," uviedol Tipos.

archívne video

Hamran odmietol, že by vyšetrovateľ NAKA zasahoval do nezávislosti súdu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pri akcii ho však nezadržali. Marek Kaňka predtým pôsobil v mediálnej agentúre Universal McCann, ktorá sa dlhodobo stará o kampaň strany OĽaNO. Na miesto dočasného generálneho riaditeľa Tiposu ho nominoval práve minister financií Eduard Heger, s ktorým sa pozná roky rovnako, ako s premiérom Igorom Matovičom.

"Premiér Eduard Heger nezasahuje do práce orgánov činných v trestnom konaní. Počká si na výsledok vyšetrovania," informovali z Tlačového oboru Úradu vlády.

Už v minulosti portál upozorňoval na Kaňkovu firmu, daňováci odhalili viaceré podozrenia v sérii obchodov s filtrami na čistenie vody. Spoločnosť so zisteniami úradov nesúhlasila a súdi sa.

Matovič sa obvineného šéfa Tiposu nezastal

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. Minister tak reagoval na obvinenie Mareka Kaňku, generálneho riaditeľa štátnej lotériovej spoločnosti Tipos, ktorá patrí pod jeho rezort. "Platí to, čo sme sľúbili ľuďom pred voľbami, padni komu padni, pred zákonom si musíme byť všetci rovní," uviedol Matovič. "Nikoho nechránime a neuznávame politiku našich ľudí," dodal.

Viac o téme: Pohonné hmotyTiposNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu