Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Za ľudí má PLÁN B: Debata je búrlivá! Ak protiinflačný balík neprejde, predložíme kompromisné riešenie

Veronika Remišová Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ak v Národnej rade SR neprejde vládny protiinflačný balíček, Za ľudí prinesie kompromisné riešenie v hodnote pol miliardy eur, pri ktorom sa strana inšpirovala nemeckým modelom. Informovala o tom v piatok na brífingu vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) za účasti ekonóma Tomáša Meravého.

"Ak v parlamente neprejde súčasný (vládny) balíček, pretože debata tam vyzerá veľmi búrlivo, tak prinášame ešte jedno kompromisné riešenie, kde sme sa inšpirovali Nemeckom," priblížila Remišová. Balíček, ktorý chce strana predstaviť aj na koaličnej rade, by podľa Meravého mal celkový rozsah 500 miliónov eur.

Za ľudí sa pripravuje na plán B: Ak protiinflačný balík neprejde, predložíme kompromisné riešenie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Z toho jedna tretina by išla cez vyššie životné minimum v podobe vyšších adresných sociálnych dávok. Jedna tretina by išla cez vyššie nezdaniteľné minimum ako zvýšenie čistého príjmu pracujúcich ľudí a jedna tretina v podobe vyššieho daňového bonusu a detských prídavkov na podporu rodín s deťmi," vysvetlil riešenie Meravý.

Za ľudí má PLÁN
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Zdôraznil, že vysoká inflácia zasahuje všetkých, nielen zraniteľné skupiny, ale aj strednú triedu. "Iné krajiny prijímajú také (protiinflačné) balíčky, ktoré sú kombináciou jednak adresných, ako aj plošných opatrení," povedal ekonóm.

Za ľudí má PLÁN
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"My pomoc ľuďom v čase vysokej inflácie podporujeme. Celé mesiace voláme po tom, aby vláda takúto pomoc ľuďom dala. Žiaľ, sme svedkami hádok, najmä medzi Igorom Matovičom (OĽANO) a Richardom Sulíkom (SaS). Aj keď situácia je momentálne taká, že tri strany (koalície) chcú pomáhať ľuďom, ale jedna strana zrejme veľmi nie," dodal Meravý.

Viac o téme: BalíčekInfláciaVeronika RemišováTomáš MeravýZa ľudíParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu