Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tlak na výmenu Lengvarského narastá! Hovorí sa o možných nástupcoch: Vystriedať ho má TENTO muž

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (3)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Zrelý na odvolanie. Takýto prívlastok dal ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému šéf strany OĽaNO a minister financií Igor Matovič. Šéf rezortu zdravotníctva je v ministerskom kresle síce iba vyše roka, no téma jeho odchodu sa skloňovala už niekoľkokrát. Jeho prácu pritom nekritizuje len politická opozícia, ale výčitky zaznievajú opakovane aj z radov strany OĽaNO, ktorá ho, paradoxne, do funkcie nominovala a tlak na jeho výmenu narastá. Zaznievajú aj mená potenciálnych nástupcov. V kuloároch sa aktuálne skloňuje jedno konkrétne.

Lengvarský je za to, ako riadi rezort zdravotníctva, kritizovaný v podstate od doby, ako v ministerskom kresle nahradil Mareka Krajčího. V posledných týždňoch je však tlak na jeho odchod naozaj výrazný a potrebu jeho výmeny verejne komunikuje najmä stranícky šéf OĽaNO Igor Matovič. Proti jeho koncu by však nenamietala ani opozícia. Lengvarskému je vyčítané zadĺženie nemocníc či pomalé kroky pri výstavbe a rekonštrukcii nemocníc, ktoré nás môžu pripraviť o milióny z Plánu obnovy.

Igor Matovič sa pustil do Čaputovej aj Lengvarského (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Majú už možného nástupcu

Súčasné s tlakom na jeho výmenu sa začali objavovať aj mená jeho možných nástupcov. Hovorilo sa už o viacerých kandidátoch, aktuálne však z kuloárov zaznieva najmä jedno meno. Lengvarského by mal vo funkcii nahradiť Michal Fajin. Hotelier, barista a krízový manažér je aktuálne riaditeľ prírodných jódových kúpeľov Číž, ktoré slúžili okrem iného aj na liečbu pacientov, ktorí prekonali ochorenie Covid-19 . Mediálne je tiež Fajin známy v oblasti gastronómie, na starosti mal napríklad catering pri minuloročnej návšteve pápeža Františka na Slovensku. V minulosti pôsobil na vedúcich pozíciách viacerých hotelov a zaujímavosťou je, že ako 17-ročný obsluhoval pápeža Jána Pavla II. Priznal tiež, že kedysi chcel byť sám kňazom.

Tlak na výmenu Lengvarského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Michal Fajin)

Lengvarskému toho vyčítajú viac

Dôvodov na výmenu Lengvarského má panovať viac. Radí sa medzi ne aj strach, že prídeme o financie z Plánu obnovy. Slovenské zdravotníctvo môže z neho vyťažiť približne 1 miliardu eur. Peniaze môžu poslúžiť na výstavbu nových nemocníc, podporu duševného zdravia, zlepšenie podmienok pre zdravotníkov či modernizáciu služieb poskytovaných pacientom. Vyčerpať ich však musíme do roku 2026. Ministra tak tlačí čas. Pôvodne mal totiž Lengvarský prvé plány nových nemocníc predstaviť už v apríli, doteraz sa tak však nestalo a termín sa posunul na september.

Pre ministra financií Igora Matoviča to je len ďalší dôvod na Lengvarského kritiku. „Ministerstvo zdravotníctva otáľa s realizáciou výstavby a rekonštrukciou nemocníc,“ vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády. „Čas sa kráti a potom to nestihneme. Minister Lengvarský je zrelý na výmenu,“ dodal. V tejto veci mal podľa vlastných slov už niekoľkokrát apelovať aj na predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO). „Naznačil som mu, že tento človek je zrelý na odvolanie. Na ťahu je premiér,“ povedal.

Matovič okrem toho Lengvarskému vyčíta aj odlžovanie nemocníc, ku ktorému dodenes neprišlo, napriek tomu, že rezort financií na tento účel vyčlenil ešte na jeseň 2020  575 miliónov eur. Dlh nemocníc zatiaľ narástol na 1,8 miliardy eur čo Matovič označil za „ťažký hriech.“

Tlak na výmenu Lengvarského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Heger stál ešte pred pár dňami za ministrom

Heger ešte minulý týždeň trval na tom, že na výmenu ministra zdravotníctva nevidí dôvod, pokiaľ bude on a jeho rezort prinášať výsledky.  "S ministrom Lengvarským mám veľmi otvorený vzťah a všetky výhrady mu komunikujem priamo. Nemám potrebu mu čokoľvek odkazovať cez médiá," skonštatoval premiér.

Podľa neho je čiastočne pochopiteľné, že niektoré procesy a zmeny trvajú dlhšie, pretože ministerstvo zdravotníctva bolo za uplynulé dva roky ťažko skúšané. "Čelilo najväčšej pandémii za uplynulé desaťročia. Kríza ešte výraznejšie poukázala na dlhodobo prehliadané problémy v rezorte, o ktoré sa pričinili najmä vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho," priblížil.

Heger zároveň zdôraznil, že od rezortu očakáva výsledky. "Na rezort zdravotníctva sú v najbližšom období naviazané významné investície, o ktoré si nemôžeme dovoliť ako krajina prísť," priblížil.

Odísť z ministerského kresla sa nechystal ani Lengvarský. Táto otázka podľa neho prináleží Igorovi Matovičovi ako predsedovi hnutia OĽaNO, aj premiérovi Eduardovi Hegerovi ako jeho priamemu nadriadenému. Ako dodal, premiér mu nič o jeho odchode nenaznačoval.

Viac o téme: Minister zdravotníctvaKritikaOĽaNOVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu