Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

NAKA zadržala nebezpečného pravicového extrémistu: Pomôcť mali aj informácie od FBI

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v spolupráci s medzinárodnými zložkami nebezpečného pravicového extrémistu. Ide o 22-ročného občana SR, ktorý mal kybernetickom prostredí medzinárodnej krajnej pravice vystupovať pod prezývkou Slovakbro. Obvinený bol vo štvrtok (12. 5.) vzatý do väzby. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Podozrivý je z toho, že mal verejne podnecovať na zvrhnutie demokratického politického systému cestou subverzných a sabotážnych činností, ale aj aktov terorizmu," približuje polícia. Sympatizovať mal s "bielymi" teroristami, ktorých teroristické činy schvaľoval. Uverejňovať mal tiež návody a schémy na výrobu improvizovaných chladných zbraní, na domácu výrobu automatických strelných zbraní, na výrobu výbušnín a mín, ako aj príspevky s návodmi na sabotážne útoky. Dopustiť sa mal tiež niekoľkých trestných činov extrémizmu, sympatizovať mal s neonacistickou alternatívnou krajnou pravicou.

 

TAKTO MÁ VYZERAŤ DENACIFIKÁCIA: NAKA V SPOLUPRÁCI S MEDZINÁRODNÝMI ZLOŽKAMI ZADRŽALA NEBEZPEČNÉHO PRAVICOVÉHO...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, May 13, 2022

Obvinený bol sudcom vzatý do väzby

NAKA v tejto súvislosti vykonala domové prehliadky, pri ktorých zaistili viacero stôp, ktoré budú podrobené znaleckému skúmaniu. Obvinený bol sudcom pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku 12. mája vzatý do väzby.

Pomôcť pri vyšetrovaní mala aj FBI

NAKA realizuje trestnú vec s krycím názvom Slovakbro. Ide o trestný čin niektorých foriem účasti na terorizme a viaceré trestné činy extrémizmu. Prípad sa podarilo objasniť vďaka spolupráci NAKA s Národnou centrálou proti organizovanému zločinu Polície ČR, Vojenským spravodajstvom Ministerstva obrany SR, Europolom, a Eurojustom. Pomôcť mali tiež informácie od FBI.

Viac o téme: ZadržanieExtrémizmusSúd SlovákNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu