Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pozor na hračkársku kozmetiku, obsahuje karcinogény!

Puzdro obsahuje 11 očných tieňov rôznych tvarov ako sú srdiečka a kruhy a tubu so šiestimi rúžmi, aplikátorom a štetcom. Zobraziť galériu (2)
Puzdro obsahuje 11 očných tieňov rôznych tvarov ako sú srdiečka a kruhy a tubu so šiestimi rúžmi, aplikátorom a štetcom.

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ) upozorňuje na výskyt nebezpečných hračkárskych kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do Rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) kontrolné orgány v Írsku a v Nemecku.

Ide o plastové puzdro s mejkapom pre dievčatá v ružovom kartónovom obale GirlZ Super Compact Cosmetic Case vyrobené v Číne. Puzdro obsahuje 11 očných tieňov rôznych tvarov ako sú srdiečka a kruhy a tubu so šiestimi rúžmi, aplikátorom a štetcom. Hlavný hygienik Slovenska Ivan Rovný vystríha najmä pred žltým a oranžovým odtieňom, ktoré obsahujú výrazne zvýšené množstvo olova a pred svetloružovým a oranžovým rúžom, v ktorých sa zistilo zvýšené množstvo kadmia. Olovo, kadmium a ich zlúčeniny sú látky s predpokladanými karcinogénnymi účinkami na človeka. Negatívne ovplyvňujú najmä tráviaci trakt, krvný obeh, srdcovo-cievny systém, CNS, obličky, imunitný systém, reprodukciu a dýchanie.

 
Pozor na hračkársku kozmetiku,
Zobraziť galériu (2)
Ďalším nebezpečným výrobkom je tetovacia farba na pokožku Fantasia Colour Pigment, Med. Blue vyrobená v USA so šaržou 1002 alebo 1006. Valcovitá plastová fľaša so samolepiacou nálepkou a čiernym popisom na bielom pozadí obsahuje modrú tetovaciu farbu. Zistil sa v nej nepovolený obsah patogénneho organizmu Pseudomonas Aeruginosa, ktorý môže spôsobiť zápal kože, slizníc a ucha. Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky, preto ÚVZ spotrebiteľom odporúča, aby ich nekupovali, a v prípade, že tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu