Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odborári hlásia štrajkovú pohotovosť: Zamestnanci školstva vyjdú do ulíc

(Zdroj: Facebook/Odborový zväz školstva)

BRATISLAVA - U zamestnancov školstva pretrváva nespokojnosť, Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV vyhlásil štrajkovú pohotovosť, 15. júna bude protestné zhromaždenie) preto vyhlásil štrajkovú pohotovosť. Orgány zväzu rozhodli, že 15. júna sa uskutoční v Bratislave protestné zhromaždenie zamestnancov školstva s cieľom zlepšenia pracovných podmienok, vrátane zvýšenia platov o desať percent pre všetkých zamestnancov školstva od 1. júla. Informoval o tom predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Školskí odborári podľa Ondeka očakávajú, že vláda čo najskôr prehodnotí svoj postoj k školstvu a nájde potrebné financie. Poukázali na to, že minimálna mzda na Slovensku v hrubom je od 1. januára 646 eur. "Priemerný hrubý plat za rok 2021 pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve, v ktorom sú zahrnuté aj nárokové príplatky, osobné príplatky a odmeny, je 1387,10 eura a učiteľov na vysokých školách je 1959,69 eura," priblížil Ondek.

Zdôraznil, že z dôvodu navýšenia cien energií a s tým súvisiacej rastúcej inflácie hrozí finančný kolaps všetkým typom škôl a školským zariadeniam. "Chceme, aby sa tak nestalo. Preto upozorňujeme vládu SR a poslancov Národnej rady SR, aby sa školstvo pre nich stalo reálnou prioritou. Nestačí iba programové vyhlásenie vlády, v ktorom sú iba všeobecné slová o školstve. Je potrebné, aby deti v materských školách, žiaci v základných a stredných školách a študenti na vysokých školách mali zabezpečené čo najkvalitnejšie podmienky na vzdelávanie," uviedol šéf školských odborárov.

Ako dodal, aby školstvo prosperovalo a bolo kvalitné, musia mať dobre vytvorené podmienky pedagogickí a odborní zamestnanci, učitelia vysokých škôl, ale aj nepedagogickí zamestnanci, bez ktorých školy nemôžu existovať. Podľa školských odborárov to, či sa dosiahne alebo nedosiahne desaťpercentné zvýšenie platov v školstve od 1. júla, závisí od dvoch členov vlády – ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a od ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a následne od prerokovania a schválenia vo vláde.

 

PRIPRAVUJEME PROTESTNÉ ZHROMAŽDENIE U zamestnancov školstva pretrváva nespokojnosť, a preto Odborový zväz školstva ešte...

Posted by Odborový zväz školstva on Wednesday, May 11, 2022

Ondek poukázal, že nariadenie vlády, ktorým sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, bolo v medzirezortnom pripomienkovom konaní do 5. mája. OZPŠaV dané nariadenie pripomienkoval a podal zásadnú pripomienku, v ktorej žiadajú navýšenie platov od 1. júla o desať percent pre všetkých zamestnancov školstva. Po stredajšom rokovaní vlády minister školstva Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že ak školskí odborári budú protestovať, tak ich zrejme podporí.

 

PODPORÍM PROTESTY UČITEĽOV Tieto dni sa diskutuje aj o financiách. Ministerstvo financií nechce vyčleniť financie na...

Posted by Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny on Wednesday, May 11, 2022

 

Viac o téme: OdboráriŠtrajkŠkolstvoOZPŠaV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu