Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

NATO reaguje na vojnu: Toto má odradiť hroziacu agresiu Ruska! MAPA Letecké sily sú v pohotovosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

SVET - Ukrajina sa bráni voči ruskej agresii už dva mesiace. Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vystúpil cez telemost aj v slovenskom parlamente. NATO teraz zverejnilo, ako bráni vzdušný priestor svojich spojencov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa cez telemost prihovoril v parlamente slovenským poslancom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Medzinárodná severoatlantická obranná organizácia zverejnila, ako reagouje na ruskú agresiu na Ukrajine. Vo vzduchu pravidelne hliadku až 30 lietadiel. NATO, ktorého členom je aj Slovensko, chce odradiť akúkoľvek potenciálnu agresiu voči spojencom. Preto nasadilo do vzdušného priestoru kombináciu bojových, prieskumných aj podporných lietadiel. 

 

In response to Russia’s invasion of Ukraine, #NATO has up to 30 aircraft on patrol at any moment. To deter any...

Posted by NATO on Tuesday, May 10, 2022

Ruská invázia na Ukrajinu je prebiehajúci vojenský konflikt, ktorý začal v ranných hodinách 24. februára 2022 inváziou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajinu. Vojna na Ukrajine je pokračovaním eskalácie napätia trvajúceho od začiatku roku 2022 a rozšírením konfliktu na východnej Ukrajine trvajúceho od roku 2014.

Ukrajinský prezident sa prihovoril slovenským poslancom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za solidaritu a pomoc, ktorú poskytujeme Ukrajine. Vo videopríhovore poslancom Národnej rady SR zároveň vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny.

Vyzval Slovensko, aby bolo hlasom Ukrajiny v EÚ. Ukrajina si podľa tamojšej hlavy štátu cení obrannú podporu od Slovenska. "Bolo by dobré, aby sa to od vás naučili aj iné krajiny Európy a sveta," povedal Zelenskyj s tým, že Ukrajina si cení aj našu solidaritu s Ukrajinou na úrovni EÚ. Zelenskyj pripomenul, že krok Ruska hovorí o tom, že chce "zotrieť v prach ukrajinskú samostatnosť a Rusko začalo ísť proti celej Európe", pričom sa to začalo Ukrajinou.

Každá krajina chce podľa neho žiť voľne a slobodne a samostatne si vyberať svoju budúcnosť, a tiež to, v akých zoskupeniach chce byť a tiež s kým chce alebo nechce obchodovať. Rusko sa podľa ukrajinského prezidenta pokúša vydierať EÚ.

"Mali by sme vydieraniam odpovedať tak, že by sme mali viac integrovať a spoločne obraňovať naše hodnoty," vyhlásil. "Chceme napredovať do EÚ a byť spojencami. Po viac ako dvoch mesiacoch vojny Ukrajinci spolu s našimi priateľmi tu a v celej Európe prejavili solidaritu, čo sa týka slobody a preukázali to, že Rusko nebude vedieť zopakovať rok 1968 a rozšíriť tyraniu," povedal slovenským poslancom.

Viac o téme: ObranaVzdušný priestorNATOVojna na UkrajineRuská invázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu