Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Premiér o väzobnom stíhaní Roberta Fica: Poslanci by sa mali držať záveru mandátového výboru

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR by sa mali držať záveru mandátového výboru v súvislosti s väzobným stíhaním lídra strany Smer-SD Roberta Fica. Na sociálnej sieti to v pondelok uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

Ako povedal, ich úlohou nie je nahrádzať prácu polície a prokuratúry, teda zhromažďovať a vyhodnocovať dôkazy, ani prácu súdov, ktoré dôkazy posudzujú z hľadiska viny či neviny obvineného. "Úlohou poslancov je pričiniť sa o priechod spravodlivosti, nie bezprávia. K tomu sa napokon zaviazali v poslaneckom sľube. V týchto dňoch sa teda v rozbúrenom slovenskom parlamente nerozhoduje o Ficovom uväznení, ale o tom, či sa návrhom na jeho uväznenie bude zaoberať nezávislá súdna moc. Ak návrh parlament neschváli, Robert Fico bude stíhaný naďalej, akurát na slobode," povedal Heger.

Fico vystúpil na proteste pred parlamentom

Fico vystúpil na proteste pred parlamentom (Zdroj: Topky/Maarty)

Mandátový a imunitný výbor NR SR v stredu (27. 4.) večer prijal uznesenie a odporučil plénu parlamentu odsúhlasiť žiadosť prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby.

Premiér o väzobnom stíhaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert B. a policajný exprezident Tibor G. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Viac o téme: VäzbaStíhanieRobert FicoEduard HegerParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu