Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zdražovanie trvá niekoľko mesiacov, treba prijať razantné opatrenia, hovorí prezidentka Čaputová

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

JASOV - Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za potrebné prijímať adresné, nie plošné opatrenia. Debata o sociálnych opatreniach v reflexii na zdražovanie, ktoré minulý týždeň predstavila vláda, podľa nej ešte nemôže byť uzavretá. Povedala to v piatok v obci Jasov v okrese Košice-okolie počas zhrnutia svojho tohtotýždňového úradovania z Košíc.

„Je už veľmi vysoký čas. Začína nám piaty mesiac v roku, zdržovanie je tu už niekoľko mesiacov, už je treba prijať naozaj jasné, razantné, adresné opatrenia. Nateraz nepovažujem za úplne vhodné, aj vzhľadom na ťažkú finančnú situáciu štátu, prijímať plošné opatrenia, ktoré pomáhajú rovnako bohatým, ako aj chudobným,“  uviedla. Z tohto dôvodu je podľa nej potrebné prijať opakované adresné a nie jednorazové opatrenia.

V súvislosti s avizovanými opatreniami zopakovala, že v nej nie sú zahrnuté niektoré skupiny obyvateľov, ktoré pomoc potrebujú. Medzi tie najohrozenejšie považuje aj rodičov samoživiteľov, s ktorými sa v Košiciach stretla. O tom, že je potrebné hľadať ďalšie riešenia, podľa vlastných slov už hovorila aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Adresná pomoc je podľa prezidentky potrebná nielen ako reflexia na zdražovanie. „Dávky v hmotnej núdzi sú nastavené tak nízko, že nie sú schopné zabezpečiť dôstojný život pre ľudí. Pokiaľ ide o generačnú chudobu, je to bludný cyklus, z ktorého sa nevedia vymaniť najmä deti,“ dodala s tým, že aj z tohto dôvodu sa kladie veľký dôraz na vzdelávanie, napríklad aj čo sa týka povinnej predškolskej dochádzky. „To sú všetko veci, ktoré v dlhodobom horizonte môžu pomôcť, ale pomoc je treba aj teraz,“ dodala.

Na východnom Slovensku rezonovala téma dopravnej infraštruktúry

Dopravná infraštruktúra bola jednou z tém, ktoré najviac rezonovali aj počas uplynulých stretnutí prezidentky SR Zuzany Čaputovej na východnom Slovensku. Okrem dokončenia ciest považuje za potrebné riešiť aj havarijný stav mostov. Povedala to v piatok v obci Jasov v okrese Košice-okolie počas zhrnutia svojho tohtotýždňového úradovania z Košíc. Podľa jej slov je problémom aj to, že niektoré mosty sú vo vlastníctve samosprávnych krajov a iné vo vlastníctve obcí a miest, ktoré na ich opravu nemajú finančné prostriedky. „Alarmujúce je, že mnohé z nich sú v havarijnom stave. Tam je naozaj potrebná aj pomoc štátu alebo pomoc z eurofondov tak, aby obce mohli čerpať finančné prostriedky,“ uviedla.

 Zároveň vyzdvihla začiatok výstavby juhovýchodného obchvatu Košíc aj avizované dobudovanie R4, severného obchvatu Prešova, čím by došlo k spojeniu s medzinárodným koridorom Via Carpatia. „Toto sú všetko kroky, ktoré východnému Slovensku môžu veľmi pomôcť, pretože kam ide cesta, tam ide prosperita, tam sú pracovné ponuky a tak ďalej. Toto sú veci, ktoré považujem za potrebné,  aby sa v nich pokračovalo,“ povedala Čaputová.

Prezidentka od pondelka (25. 4.) do piatka úradovala z regionálneho pracoviska prezidentskej kancelárie v Košiciach. V druhom najväčšom meste Slovenska prijala aj nemeckého prezidenta  Franka-Waltera Steinmeiera. Strela sa tiež s občanmi, zástupcami samosprávy košického a prešovského regiónu, zástupcami neziskového sektora i matkami samoživiteľkami. Okrem iného navštívila aj vojenský výcvikový priestor v Kamenici nad Cirochou, niekoľko firiem či intervenčné centrum pre obete domáceho násilia v Košickom kraji Fenestra. Pripomenula, že domáce násilie počas pandémie značne stúplo a naďalej zostáva vážnym problémom. Týždňové úradovanie na východnom Slovenku zavŕšila prehliadkou Premonštrátskeho kláštora v Jasove. „Je dobré, aby o ňom ľudia na Slovensku vedeli,“ skonštatovala.

Viac o téme: OpatreniaZdražovanieZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu