Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ministerstvo avizuje zmeny: PCR test po novom preplatia len určitým skupinám! To nie je všetko

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (2)
Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ruší od mája opatrenia hospodárskej mobilizácie v nemocniciach. Pacienti s ochorením COVID-19 budú hospitalizovaní na štandardných oddeleniach. Zároveň sa menia podmienky pre bezplatné PCR testovanie, k lekárom tiež nebudú potrebné testy na COVID-19.

"Tieto zmeny sú umožnené hlavne naďalej sa zlepšujúcou epidemiologickou situáciou, tak na Slovensku, ako aj v zahraničí. Naďalej klesá výraznejšie aj počet pacientov v nemocniciach, z približne 850 pacientov, ktorých aktuálne evidujeme v nemocniciach, je okolo 600 s primárnou diagnózou COVID-19, keď sa blížime ku kapacitám infekčných oddelení," uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík s tým, že aj manažment pacientov pre nemocnice je zvládnuteľný.

Archívne VIDEO Aktuálna COVID situácia je stále lepšia, Lengvarský zhoršenie v najbližších mesiacoch neočakáva

Aktuálna COVID situácia je stále lepšia, Lengvarský zhoršenie v najbližších mesiacoch neočakáva (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Pacienti s COVID-19 budú po novom hospitalizovaní na štandardných oddeleniach. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) ozrejmil, že pokiaľ pôjde o primárnu diagnózu, budú na infekčných alebo pľúcnych oddeleniach nemocníc. Pacienti, ktorí sú aktuálne hospitalizovaní na reprofilizovaných lôžkach, na nich budú umiestnení až do ukončenia hospitalizácie.

Ministerstvo avizuje zmeny: PCR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Bezplatné PCR testovanie bude od mája len pre osoby staršie ako 60 rokov alebo na základe indikácie lekárom. Samoplatcovia sa budú môcť prihlásiť u jednotlivých firiem, ktoré testovanie poskytujú. Vstup do zdravotníckych zariadení po novom nebude podmienený očkovaním ani testovaním na ochorenie COVID-19. Povinné bude len nosenie respirátora. Ak bude poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vyžadovať test, vykoná ho v rámci svojej réžie priamo vo svojom zariadení. Záchranné služby budú pacientov testovať len v prípade prítomnosti klinických príznakov alebo ak bude jeho stav naznačovať podozrenie na COVID-19.

Viac o téme: ZmenyTestovanieMinisterstvoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu