Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na list Róberta Fica odpovedali slovenskí europoslanci: Situáciu komisii objasňujú vyjadrením

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dostala list, ktorý v súvislosti so sériou obvinení na svoju adresu poslal predsedníčke EK Ursule von der Leyenovej bývalý slovenský premiér Robert Fico. Vlastný list Von der Leyenovej v utorok zaslali aj deviati slovenskí europoslanci, ktorí v ňom celú záležitosť vysvetľujú.

Hovorkyňa EK Dana Spinantová v pondelok v rámci pravidelného tlačového brífingu uviedla, že ona osobne o Ficovom liste pre šéfku eurokomisie nemá informácie. Uviedla však, že preverí, či bola takáto písomnosť skutočne doručená a zaevidovaná a prisľúbila o tom poskytnúť dodatočné informácie. Exekutíva EÚ tento list už dostala a pripravuje k nemu stanovisko.

Druhý slovenský list pre Von der Leyenovú a tiež pre predsedu Európskej rady Charlesa Michela a šéfku Európskeho parlamentu Robertu Metsolovú vznikol na základe iniciatívy vedúceho slovenskej europarlamentnej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP)  Ivana  Štefanca (KDH). Ten v utorok pre TASR potvrdil, že deviati slovenskí poslanci zareagovali na sťažnosti Roberta Fica (Smer-SD) predsedníčke Európskej komisie a jej členom, v ktorých Fico hovorí o údajne vymyslených obvineniach voči svojej osobe vrátane údajného sfalšovania podpisu vyšetrovateľa.

Fico vytvoril systém svojich ľudí 


Štefanec ako iniciátor listu hovorí, že obvinenie, ktorému čelí expremiér je dôkazom fungovania právneho štátu a funkčnosti inštitúcií, ktoré si majú plniť svoje povinnosti bez ohľadu na politické garnitúry. "Zásadne odmietame vyjadrenia Roberta Fica o spolitizovaní obvinení. Bol to práve expremiér Fico, ktorý na Slovensku za svojich vlád obmedzoval nezávislosť inštitúcií a vytvoril systém privilegovaných 'svojich ľudí' a kedy boli mnohé orgány zneužívané proti politickým súperom," uvádza sa v liste, ktorý okrem Štefanca podpísali aj Vladimír Bilčík, Miriam Lexman a Peter Pollák (EPP), Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik (liberálna frakcia Obnovme Európu) a Eugen Jurzyca (skupina európskych konzervatívcov a reformistov).

Len politická pomsta 


Fico sa mal pôvodne v stredu (27.4.) stretnúť v Bruseli s predsedom Strany európskych socialistov (PES) Sergejom Staniševom a so šéfkou frakcie socialistov a demokratov v europarlamente Iratxe Garcíovou Pérezovou. Tento program bol však zrušený kvôli pokusu o odvolanie ministra vnútra SR Romana Mikulca v slovenskom parlamente.

Fico a jeho bývalý minister vnútra Robert Kaliňák sú obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ďalej z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Podľa Denníka N obvinenie súvisí s kauzou Očistec, v rámci ktorej mala zločinecká skupina v polícii ovplyvňovať vyšetrovanie prípadov. Podľa Fica je obvinenie "čisto politickou pomstou", spáchanie zločinu odmieta.

Viac o téme: ListZločinecká skupinaObvinenie Róbert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu