Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarsko zasiahli silné búrky: FOTO Obrovské škody, doničené domy, polámané stromy, hovorilo sa aj o TORNÁDE

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Facebook/M.P.)

MIŠKOVEC – V blízkosti maďarského mesta Miškovec ležiaceho iba niekoľko kilometrov od našich hraníc sa dnes popoludní podľa prvotných tvrdení pravdepodobne vyskytlo tornádo. Poškodiť malo viacero domov v dedine Onod. Neskôr sa objavili informácie, že ísť malo o iný, no rovnako nebezpečný a nepríjemný jav.

Intenzívne búrky, ktoré dnes popoludní zasiahli severovýchod Maďarska so sebou priniesli nečakané škody. Ako upozornil portál imeteo.sk sa u našich južných susedov objavila aj supercelárna búrka, ktorá tam s vysokou pravdepodobnosťou priniesla tornádo.

Maďarsko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/M.P.)

„Búrka, ktorá prešla oblasťou mesta Miškovec vykazovala na radare jasné supercelárne črty. Okrem toho, že mala iný smer, ako ostatné búrky v oblasti, na radare javila aj známky hákovitého echa. Práve hákovité echo je jasnou črtou silnej rotácie v prízemnej vrstve búrkovej oblačnosti,“ uvádza portál.

Zo záberov z búrkami postihnutého Maďarska možno vidieť poškodenie striech domov, pohadzovanú strešnú krytinu či povyvracané stromy.

Neskôr na základe analýz uviedli, že v oblasti sa tornádo nevyskytlo. ísť malo o jav nazývaný gustnádo. "Ide o vír, ktorý sa vyskytuje na fronte a dokáže taktiež páchať škody, no nesúvisí s búrkovou základňou. Gustnádo využíva vertikálnu vorticitu generovanú horizontálnym strihom vetra pozdĺž frontu," vysvetlili

Maďarsko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/M.P.)

Maďarsko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/M.P.)

Výstrahy sú vyhlásené aj pre Slovensko

Výstrahy pred silnými búrkami platia na dnešné popoludnie aj pre niektoré oblasti Slovenska. Rátať s nimi treba na niektorých miestach východného Slovenska a v okrese Skalica. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami.

Výstrahy druhého stupňa boli vydané pre okresy Trebišov a Košice-okolie. S búrkami tam môžu byť podľa meteorológov spojené aj prívalové zrážky s úhrnom 20 až 40 milimetrov. Rýchlosť vetra môžu môže dosiahnuť 70 až 95 kilometrov za hodinu.  

 

Intenzívne búrky Z Maďarska postupuje ďalej na severovýchod búrka (obr. 1), ktorá je sprevádzaná krúpami, pričom nie je...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, April 24, 2022

Výstrahy prvého stupňa boli vydané pre okresy Snina, Humenné, Sobrance, Michalovce, Vranov nad Topľou, Prešov a Košice a na západnom Slovensku v okrese Skalica v Trnavskom kraji. Krátkodobé, ale intenzívne lejaky môžu podľa meteorológov priniesť 20 až 40 milimetrov zrážok a rýchlosť vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu.

SHMÚ na sociálnej sieti podotýka, že z Maďarska postupuje ďalej na severovýchod búrka, ktorá je sprevádzaná krúpami. "Nie je vylúčené, že môžu byť aj väčších rozmerov ako len štandardné jarné 'hrášky'," uvádza SHMÚ. Meteorológovia preto očakávajú krátkodobý lejak a zosilnenie vetra. Ak búrka nezoslabne, jej intenzívne prejavy sa môžu vyskytnúť aj na juhovýchode Slovenska. "Búrky sa ojedinele vyskytujú aj inde a taktiež môžu byť aj intenzívne, okrem východu najmä na krajnom západe a severozápade," dopĺňa SHMÚ.

Silné búrky sa prehnali aj Košicami a okolím.
Zobraziť galériu (7)
Silné búrky sa prehnali aj Košicami a okolím.  (Zdroj: Facebook/Dopravný servis KE,KS/D.K.)

Na sociálnych sieťach sa už začali objavovať zábery z viacerých miest Slovenska, ktoré postihli búrky spojené so silným krupobitím. 

Portál imeteo.sk tiež upozornil, že krupobitie sa poobede prehnalo aj Moravou, ľadové krúpy dosiahli miestami veľkosť okolo 1 cm.

 

‼️⛈️ PRI MARTINE PADALI 4 CM KRÚPY Silná búrka sa dnes prehnala aj oblasťou severného Slovenska. Kým na východnom...

Posted by Meteo Slovensko on Sunday, April 24, 2022

 

Viac o téme: PočasieTornádoBúrkyVýstrahyMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu