Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Svetový deň Zeme je príležitosťou uvedomiť si, čo môžeme zmeniť, uviedla prezidentka

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Svetový deň Zeme je príležitosťou pre každého z nás uvedomiť si, čo môžeme zmeniť ako štát, ale aj ako jednotlivec, svojimi postojmi i konkrétnymi činmi. Prezidentka to uviedla na sociálnej sieti.

"Každý z nás môže prispieť k tomu, aby bol náš spoločný domov zdravší a čo najmenej devastovaný – tým skôr, že iný domov a inú planétu už k dispozícii nemáme," dodala prezidentka. Podľa jej slov je životné prostredie poškodzované v globálnom meradle emisiami, produkciou odpadu, znečisťovaním oceánov a morí. Upozorňuje aj na výruby lesov a zásahy do ekosystémov skládkami a smetiskami. "Naša planéta nie je nezničiteľná a jej zdroje nie sú nevyčerpateľné."

 

Pri pohľade na snímku z vesmírnej sondy Voyager, na ktorej sa naša planéta Zem javí ako malá modrá bodka, povedal fyzik...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, April 22, 2022

Prezidentka tiež pripomenula, že prezidentská kancelária napĺňa koncept Zelenej kancelárie a motivuje projektom Zelená pečať k obnove verejných budov. "Uhlíkovú stopu kompenzujeme aj novými stromami, ktoré vysádzame spoločne s mojimi kolegami," dodala hlava štátu. K spoločnému cieľu s EU byť do roku 2050 klimaticky neutrálny a do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 55 percent Slovensku podľa prezidentky môžu pomôcť investície z Plánu obnovy. 

Viac o téme: PrezidentkaZuzana ČaputováSvetový deň Zeme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu