Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľkonočný pondelok už nebude! Za všetko môže cirkev: Dôvod vás prekvapí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA – Koniec starým názvom? Cirkev sa rozhodla pre nepopulárny krok a názvy veľkonočných sviatkov, ktoré sú dlhodobo zaužívané a ľudia si na ne zvykli, chcú zmeniť. Kvetna nedeľa, Zelený štvrtok či Veľkonočný pondelok tak budú minulosťou. Ako sa tieto najvýznamnejšie sviatky veriacich budú volať po novom?

Dôvodom, prečo sa cirkev rozhodla zmeniť názvy veľkonočných sviatkov, je snaha o väčšiu vernosť latinskému originálu. A teda, aby použité názvy v novom vydaní Rímskeho misálu boli bližšie výrazom, ktoré má originálny Missale Romanum. Zmenou tak prešlo všetkých šesť pôvodných názvov veľkonočných sviatkov.

Namiesto Kvetnej nedele sa používa názov Palmová nedeľa. Zelený štvrtok bude po novom niesť názov Štvrtok svätého týždňa, Veľký piatok zas Piatok utrpenia Pána. Kramara priblížil že z Bielej soboty sa stáva Svätá sobota, Veľkonočná nedeľa sa zmenila na Veľkonočnú nedeľu Pánovho zmŕtvychvstania. Pomenovanie Veľkonočný pondelok sa zmenilo podľa Rímskeho misálu na Pondelok vo veľkonočnej oktáve.

 

TENTO ROK NEBUDE KVETNÁ NEDEĽA? Túto Veľkú noc nás čakajú zmeny. Veľký týždeň po novom bude Svätý týždeň. Mení sa aj...

Posted by TV LUX on Monday, April 4, 2022

"Neznamená to, že zaužívané výrazy v slovenskom jazyku treba pokladať za nesprávne: vo vydaní misála pre anglicky hovoriaci svet nie je Maundy Thursday alebo Good Friday, ale Holy Thursday a Friday of the Passion of the Lord, pretože takto je to bližšie latinskému originálu," povedal Kramara. Podobne je to podľa jeho slov aj s nemeckými výrazmi Gründonnerstag či Karfreitag. Spomenuté tradičné vyjadrenia však podľa Kramara z toho dôvodu v bežnej komunikácii nestrácajú svoju platnosť, ani sa ich nik nesnaží odstrániť.

Na snímke výstava veľkonočných kraslíc Krása veľkonočnej škrupinky v Zemplínskom múzeu v  Michalovciach
Zobraziť galériu (2)
Na snímke výstava veľkonočných kraslíc Krása veľkonočnej škrupinky v Zemplínskom múzeu v Michalovciach  (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

"Napokon aj názvy uvedené v misáli v zátvorkách sú toho svedectvom. Kto chce hovoriť odborne presne, liturgicky exaktne, bude používať termíny z misála. Kňazom takéto vyjadrovanie, samozrejme, prináleží," uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Ako dodal, cieľom však nie je "vytlačiť" tradičné výrazy ako Zelený štvrtok z používania. Viaceré farnosti o zmenách v názvoch svojich veriacich informovali počas Palmovej nedele (10. 4.). Farnosť sv. Jozefa Robotníka vo Svite uvádza, že tento rok sa budú pôvodné názvy dní ešte uvádzať v zátvorkách za novými názvami.

K zmene a vydaniu nového Rímskeho misálu, čo je základná liturgická kniha využívaná pri slávení rímskokatolíckych bohoslužieb, došlo ešte na začiatku roka. Podľa liturgistu Vladimíra Kiša zostanú staré názvy v bežnej hovorovej reči a je to tak úplne v poriadku. Avšak, zmena názvov má význam najmä pre cirkev, ktorá sa chce ešte viac priblížiť názvom zo zahraničia.

Viac o téme: Veľkonočné sviatkyVeľká nocVeľkonočný pondelokKonferencia biskupov SlovenskaRímskokatolícka cirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu