Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

OĽANO bude vo voľbách podporovať Jurinovú a Viskupiča ako šéfov krajov, uviedol Šipoš

Michal Šipoš Zobraziť galériu (2)
Michal Šipoš (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Hnutie OĽANO bude v jesenných spojených komunálnych a krajských voľbách podporovať za šéfov krajov Eriku Jurinovú v Žilinskom a Jozefa Viskupiča v Trnavskom kraji, ktorí funkcie zastávajú aj v tomto volebnom období. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

"Nemám informácie, že by Jurinová zvažovala nejakú inú možnosť. Ak sa však rozhodne, že by išla do inej kandidatúry, my ju podporíme," reagoval na otázku, či Jurinová nemá záujem o iný post v spojených komunálnych a krajských voľbách. Konkrétnych kandidátov na primátorov a predsedov krajov oznámi hnutie podľa jeho slov jednotne po dohode. "Rokovania prebiehajú. Máme intenzívne predsedníctva, kde sa zaoberáme rôznymi kandidátmi," dodal.

Hlas chce vo voľbách troch či štyroch kandidátov

Mimoparlamentná strana Hlas-SD zvažuje troch či štyroch vlastných kandidátov na predsedov samosprávnych krajov či primátorov krajských miest. Uviedol to líder strany Peter Pellegrini. Konkrétne mená zatiaľ prezradiť nechcel, musí ich odsúhlasiť predsedníctvo strany. V Trenčianskom kraji Hlas-SD podporí Jaroslava Bašku zo Smeru-SD ako kandidáta na predsedu samosprávneho kraja.

"Z krajov, kde počítame s vlastným kandidátom, budeme postupne selektovať a sústrediť sa na troch, štyroch kandidátov a na to, kde by sme mali ako preferenčne najsilnejšia politická strana postaviť vlastných kandidátov," povedal líder Hlasu-SD. Zatiaľ podľa jeho slov uvažujú o Prešovskom, Košickom a Nitrianskom kraji. Dodal, že rozhovory sa vedú aj v Trnavskom kraji a otvorený je i Žilinský. Určité úvahy pripustil tiež v Bratislavskom kraji. Strana plánuje v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch výjazdové predsedníctva v regiónoch. Po nich plánuje oznámiť kandidátov na predsedu kraja a primátora v konkrétnych krajských mestách. "V zmysle stanov to musí posúdiť predsedníctvo strany," vysvetlil Pellegrini.

OĽANO bude vo voľbách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Dodal, že vytvárať plánujú rôznorodé koalície a nesúhlasia s jedným monoblokom opozičných strán. Komunálne voľby sú podľa neho skôr o osobnostiach a jednotlivých kandidátoch. Niekde preto plánuje ísť strana do volieb sama, inde zrejme podporí rovnakého kandidáta ako strany vládnej koalície a niekde pôjde do koalície so Smerom-SD.

Na margo referenda o predčasných voľbách Pellegrini uviedol, že ak by sa aj o pol roka podarilo skrátiť volebné obdobie súčasnej vlády, bolo by to v prospech krajiny. "Treba, aby sa petičný výbor a opozičné strany poradili, či do toho ísť," podčiarkol. Nateraz rešpektuje, že počas vojny na Ukrajine a humanitárnej krízy by nebolo správne "pobehovať po uliciach s referendovými hárkami". Ak by sa však mohlo referendum konať časovo ešte skôr než pár mesiacov pred riadnymi voľbami, stálo by to podľa neho za to.

Viac o téme: VoľbyJozef ViskupičOĽaNOErika JurinováMichal Šipoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu