Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Začína sa medvedia sezóna? Počas víkendu došlo k viacerým stretom so šelmou: V hlavnej úlohe medvedice s mladými!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HORNÁ NITRA – Zima je definitívne preč, začalo sa poriadne oteplovať, a aj keď sa počasie na víkend opäť pokazí, jar je definitívne tu. To však v prírode značí jednu vec – zo zimného spánku sa prebudili medvede. Aj keď to vyzerá tak, že zo svojich brlohov vyšli už dávnejšie, naplno sa začali ukazovať iba nedávno. Počas víkendu došlo k viacerým stretom s medveďmi. Ako dopadli?

Nie je to tak dávno, čo slovenskými internetmi obletela správa o tom, že medveď napadol v Strážovských vrchoch pri obci Tužiná lesníka. Toho s viacerými zraneniami previezli do nemocnice. Podľa Štátnej ochrany prírody išlo o medvedicu, ktorá mala obďaleč mláďatá, pričom k útoku došlo v lokalite, ktorá je hlboko v lese. „Išlo teda o prirodzené prostredie výskytu medveďa hnedého. Zásahový tím pre medveďa hnedého oblasť monitoruje. Zistenia potvrdzujú, že išlo o obranný, a nie predačný útok šelmy na človeka,“ napísali z ochrany prírody. Stalo sa tak začiatkom marca.

Archívne VIDEO Kamera opäť zachytila medveďa, tentokrát blízko obce Obyce

 

Kamera opäť zachytila medveďa, tentokrát blízko obce Obyce (Zdroj: Facebook/Milan Garaj)

„Upozorňujeme verejnosť, že v tomto období sa príroda zobúdza zo zimného spánku, medvedice sa zdržujú v blízkosti brlohov a postupne vyvádzajú svoje mláďatá. Je dôležité rešpektovať platné uzávery turistických trás v národných parkoch a v prírode sa pohybovať iba po vyznačených chodníkoch. Návštevníkov lesa vyzývame k ostražitosti najmä v menej prehľadnom teréne,“ dodávajú ochranári.

Medvedie stopy našli aj vo vojenskom objekte Mokraď v Liptovskom Hrádku, a to ešte začiatkom marca. Zásahový tím medveďa hnedého preto objekt monitoruje pre potenciálny výskyt tejto veľkej šelmy. V objekte sa totiž začal budovať humanitárny tábor pre utečencov z Ukrajiny. Zásahový tím preto skontroloval nielen vojenský priestor, ale aj priľahlé okolie, na viaceré miesta umiestnili aj fotopasce. "V širšom okolí ani priamo vo vojenskom objekte sme nezaznamenali stopy ani iné pobytové znaky medveďa hnedého," skonštatoval Michal Haring zo zásahového tímu. 

Začína sa medvedia sezóna?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Víkendové stretnutia s medveďmi

K stretnutiam s medveďmi však došlo aj počas uplynulého víkendu. Jedno z nich sa stalo v sobotu v obci Poruba na Hornej Nitre, v Porubskej doline. Na videu na sociálnej sieti vidno, ako sa dolu kopcom rozbehli tri medvieďatá, za nimi vidieť aj ich matku – medvedicu. Podľa autora videa sa medvede nachádzali zhruba 200 metrov od neho, priblížili sa asi na 80 metrov, potom však ľudský pach medvedica zacítila vo vetre a spolu s mladými sa otočila. Podľa autora však ide o lokalitu, ktorá je ďaleko od obce a obývanej oblasti.

Začína sa medvedia sezóna?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto: FB / Medvede na Slovensku - M. B.)

Ďalší prípad sa stal rovnako v sobotu, tentokrát v Turci, konkrétne na Ondrášovskej skale. Ide o oblasť neďaleko Nitrianskeho Pravna, kde začiatkom marca napadla medvedica lesníka. Podľa autora príspevku sa na jeho skupinu (dospelí a deti) rozbehla medvedica s dvomi mladými. Stať sa tak malo na frekventovanom turistickom chodníku neďaleko obce, pričom šelma sa na skupinu rozbehla z hrebeňa kopca. K útoku našťastie nedošlo. Mnohí sa však zhodli na tom, že týmto spôsobom sa snažila medvedica ochrániť svoje mláďatá a upozorniť skupinu, aby sa lokalite vyhýbali.

Začína sa medvedia sezóna?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Medvede na Slovensku - Z. S.)

 

 

 

Viac o téme: JarMedvedeMedvede na SlovenskuMedvedica s mladýmiútok medvediceStretnutia s medveďmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu