Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ŠKANDÁL Mikulcov tajomník zodpovedný za krízový manažment odletel do EXOTIKY! Padla prvá hlava

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Pixabay, Topky/Vlado Anjel, TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA – V čase, kedy na naše hranice prúdili davy ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny, štátny tajomník ministerstva vnútra Vendelín Leitner, zodpovedný za sekciu krízového manažmentu, si užíval dovolenku v exotike. Štát zatiaľ podpisoval zmluvu so súkromnou firmou za milióny eur, aby pomohla alarmujúcu situáciu zvládnuť. V rezorte padla už aj prvá hlava – nie je to však tá Leitnerova a ani Mikulcova.

Dovolenku v exotike štátny tajomník priznal. „Áno, bol na dovolenke od 12. marca do 20. marca na Mauríciu,“ uviedlo ministerstvo pre Denník N, ktorý informáciu priniesol. Dovolenka však podľa rezortu nemala vplyv na zvládanie utečeneckej krízy. „Do priameho riadenia výkonu služby nezasahuje štátny tajomník. Zbory majú ucelenú organizačnú štruktúru výkonu služieb a velenia,“ uviedli.

Ministerstvo vnútra SR: Ako štát riadi utečeneckú krízu? Vysvetlenie kompetentných (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Leitner pritom na ministerstve zodpovedá za sekciu krízového manažmentu, ktorá má na starosti aj humanitárne krízy a zodpovedá aj za Hasičský a záchranný zbor. Patrí teda k tým najpovolanejším práve na situáciu, akej Slovensko čelí od 24. februára, kedy Rusko napadlo Ukrajinu a na našu východnú hranicu denne prúdia stovky utečencov.

ŠKANDÁL Mikulcov tajomník zodpovedný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krízu dostala zatiaľ do rúk súkromná firma 

Na dovolenku mal odísť v čase, kedy rezort čelil kritike za to, že prílev utečencov nezvláda. Výhrady mali samosprávy ale aj dobrovoľníci. Ministerstvo vnútra pod vedením Romana Mikulca (nominant OĽaNO) síce takéto tvrdenia najskôr odmietalo. Ukázalo sa však, že napriek tomu hľadalo firmu, ktorá by im pomohla.

Nakoniec uzavrelo bez súťaže, priamym zadaním rámcovú zmluvu na manažovanie utečeneckej krízy na 2,5 milióna eur so súkromnou firmou Dustream production. Tá začala zároveň ihneď po podpise zmluvy spolupracovať s firmou GD Identity ako subdodávateľom. Za touto spoločnosťou stojí Július Slovák, ktorý má blízko k strane OĽaNO a spolupracoval s ňou už počas predvolebnej kampane 2020. Opozícia chce kvôli zmluve odvolávať Mikulca z funkcie, schôdza by sa mala začať už v stredu. Vysvetlenie chceli od Mikulca na pondelňajšej koaličnej rade počuť aj koaliční partneri OĽaNO. Sme rodina ani SaS však zatiaľ na jeho odchod netlačia.

Spornú zmluvu pritom ministerstvo uzavrelo paradoxne práve v deň, keď Leitner odlietal na Maurícius.

ŠKANDÁL Mikulcov tajomník zodpovedný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Padla prvá hlava

Sekcia krízového riadenia, ktorá spadá na ministerstve pod štátneho tajomníka Leitnera, má približne 190 úradníkov. Oficiálne jej šéfuje Marián Dritomský. Ten v utorok na tlačovej konferencii oznámil, že v krátkom čase podá demisiu. Cíti sa zodpovedný sa to, že sa mu nepodarilo vybudovať odolný systém krízového riadenia. Z ministerstva vnútra chce odísť úplne. V súvislosti s pochybnosťami, ktoré vznikli po medializovaní zmluvy medzi ministerstvom a súkromnou firmou o čiastočnom zabezpečení pomoci utečencom z Ukrajiny, skonštatoval, že externé firmy sa zapájajú do riešenia mnohých mimoriadnych situácií. "Zďaleka nie všetky typy udalostí vieme zvládnuť bez pomoci externých firiem," povedal.

ŠKANDÁL Mikulcov tajomník zodpovedný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Krízové riadenie má podľa Dritomského tabuľkovo 197 ľudí, no na riadenie krízy možno reálne vyčleniť 30. Zvyšok pôsobí v rámci celého územia SR, ide napríklad o inšpektorov bezpečnosti práce, bezpečnostných a požiarnych technikov a ďalších pracovníkov, ktorých nemožno nasadiť na riešenie krízy.

Viac o téme: DovolenkaMinisterstvo vnútraDemisiaUtečenecká krízaRoman MikulecVendelín Leitner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu