Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Minister Naď hodnotí uplynulé roky v rezorte obrany: Na modernizáciu išlo vlani vyše 500 miliónov eur

Minister obrany Jaroslav Naď Zobraziť galériu (13)
Minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na modernizáciu Ozbrojených síl (OS) SR smerovalo v uplynulom roku vyše 564 miliónov eur, čo je 32,6 percenta obranného rozpočtu. Otvorených je vyše 100 modernizačných projektov. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii k svojim dvom rokom vo funkcii.

"Zavádzame moderné technológie a zbavujeme sa závislosti od Ruska. Dva najväčšie oriešky, ktoré máme pred sebou, sú lietadlá MiG-29 a systém S-300," povedal minister.

Minister Jaroslav Naď a Náčelník Generálneho štábu Daniel Zmeko hodnotia uplynulé roky v rezorte obrany (Zdroj: Topky/Maarty)

Na výstroj išlo 17,5 milióna eur, pričom vojaci by sa mohli čoskoro dočkať nových uniforiem. Prostriedky na údržbu budov a vojenskej infraštruktúry zvýšilo ministerstvo podľa Naďa o 170 percent. Na vojenský výskum a vývoj smerovalo podľa Naďa najviac peňazí v histórii. Vyzdvihol tiež, že všetky rezortné podniky boli v zisku.

Zvyšovanie obranného rozpočtu

Naď potvrdil intenzívne diskusie o zvyšovaní obranného rozpočtu, ale aj počtu príslušníkov Ozbrojených síl SR minimálne o 3000. Zvažuje sa aj vytvorenie fondu vo výške jednej miliardy eur na nečakané obranné výdavky.

Tento rok avizuje Naď zmeny v obrannej legislatíve. Pripravuje sa novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, v zákone o brannej povinnosti sa nanovo definujú aktívne zálohy a aktualizovať sa má aj zákon o Vojenskom spravodajstve.

Minister Naď hodnotí uplynulé
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V rámci modernizácie sa majú vymieňať nákladné autá a ručné zbrane aj obstarať bojové drony. Plánuje sa tiež rekonštrukcia ubytovne Hviezda, vojenskej zotavovne na Zemplínskej šírave či vybudovanie nového vojenského archívu v Trnave.

Prijatie Vojenskej stratégie

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko vyzdvihol za minulé obdobie najmä prijatie Vojenskej stratégie. V rámci reorganizačných zmien pripomenul dosiahnutie prvotnej operačnej pripravenosti Spoločného operačného veliteľstva. Upozornil tiež na rozvoj špeciálnych síl a vznik ženijného pluku. Tento rok by mal vzniknúť delostrelecký pluk.

Minister Naď hodnotí uplynulé
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V posledných dvoch rokoch sa podľa Zmeka podarilo aj zastabilizovať personál v ozbrojených silách. Počet prijatých vojakov prevýšil počet prepustených. Naplnenosť je na úrovni 77 percent, pričom cieľová úroveň je vyše 80 percent. Dosiahnuť by ju mohli v najbližších dvoch rokoch.

V súvislosti so situáciou na Ukrajine sú už vyše mesiaca OS SR v stave plnej bojovej pohotovosti. "Máme nasadených denne zhruba 700 vojakov priamo na štátnej hranici a ďalších zhruba 1500 vojakov, ktorí robia pomocné úlohy," priblížil Zmeko. Vojaci strážia najmä zelenú hranicu. Plnia i humanitárne úlohy.

Viac o téme: Ministerstvo obranyJaroslav NaďOzbrojené silyDaniel Zmeko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu