Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jaroslav Naď: Vstup do NATO si dnes musíme vážiť viac ako kedykoľvek predtým

Jaroslav Naď Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Rozhodnutie vstúpiť do NATO si dnes musíme vážiť viac ako kedykoľvek predtým. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti utorkového 18. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie.

"Na pozadí udalostí na Ukrajine som si istý, že ak by sme neboli členskou krajinou NATO, agresor by sa pozeral aj priamo na nás," vyhlásil. Po 18 rokoch podľa ministra bytostne zažívame neuveriteľnú silu NATO. "Aliancia, ktorá funguje na princípe jeden za všetkých, všetci za jedného, je najväčšou možnou zárukou bezpečnosti a obrany SR. Je našou povinnosťou byť pevnou a stabilnou súčasťou reťaze, a to tak, aby sa ju nikto ani len neopovážil pretrhnúť," zdôraznil. 

Minister obrany Jaroslav Naď prijal ministra obrany USA Lloyda Austina (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poznamenal, že témy obrany a bezpečnosti sa ťažko komunikujú širšej verejnosti, a to najmä v čase mieru, keď je však potrebné zodpovedne sa pripravovať na to najhoršie. "Dnes, keď vojna zúri hneď za našimi hranicami, a keď umierajú kvôli ruskej agresii tisíce nevinných ľudí, je, verím, ľahšie hovoriť o potrebe pripravenosti ozbrojených síl, o budovaní kolektívnej obrany, o vynakladaní aspoň dvoch percent HDP na obranu či o budovaní dobrých a silných vzťahov so spojencami," dodal.

Podľa šéfa Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu (OĽANO) nám aliancia rovnako ako jediná dáva bezpečnostné a obranné záruky. Poznamenal, že NATO nie je len článok 5 Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane, ale spolok štátov zdieľajúcich princípy, hodnoty a kultúru založenú na zásadách demokracie, slobody a právneho poriadku. Dodal, že vytvára bezpečnostný rámec ako predpoklad na ekonomický a politický rozvoj.

Podobne to vníma poslanec Andrej Stančík (OĽANO). "Napriek snahám extrémistických síl dostať nás z aliancie, budem vždy robiť všetko pre to, aby naše členstvo bolo aj naďalej neohrozené," podčiarkol. Členstvo v NATO považuje za výhodu i poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga. "Aj v kontexte dnešných udalostí to bolo jedno z našich najlepších rozhodnutí," uviedol.

Korčok: Dnes sa viac ako inokedy ukazuje dôležitosť vstupu Slovenska do NATO 

Pri aktuálnom dianí na Ukrajine sa viac ako kedykoľvek predtým ukazuje, že vstup do NATO bola jedna z najdôležitejších udalostí moderných dejín Slovenska. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) pri príležitosti 18. výročia od vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie. 

Jaroslav Naď: Vstup do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Bolo to naše vlastné, suverénne a slobodné rozhodnutie, ktorým sme jasne vyjadrili našu príslušnosť k Západu a k hodnotám demokracie, slobody a právneho štátu a ktorým sme získali najvyššie možné bezpečnostné záruky,“ uviedol Korčok. Slovensko podľa neho za ten čas ukázalo, že je zodpovedný a solidárny spojenec, ktorý aktívne prispieva ku kolektívnej bezpečnosti celej Aliancie. Dodal, že bezpečnosť a stabilita, ktorú členstvo v NATO prinieslo, sa stali základnými piliermi ekonomického, sociálneho a demokratického rozvoja Slovenska. 

Šéf diplomacie podotkol, že dianie na Ukrajine zásadne zmenilo strategické bezpečnostné prostredie v celej Európe. Vďaka NATO máme podľa jeho slov vytvorené najlepšie podmienky na to, aby sme mohli adekvátne reagovať a zaistiť bezpečnosť a obranu občanov. "V NATO máme 29 spojencov, s ktorými sme pripravení spoločne brániť každý centimeter aliančného, a teda aj slovenského územia. Našu obranyschopnosť posilňujeme vytvorením novej mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku, v ktorej budú pôsobiť vojaci z Českej republiky, Nemecka, Holandska, USA, Poľska a Slovinska aj so špičkovou vojenskou technikou a obrannými systémami,“ doplnil minister.

Aliancia dnes pripravuje plány na dlhodobé a systematické zabezpečenie celého východného krídla a Slovensko je pevnou súčasťou týchto plánov. NATO je dnes jednotnejšie ako kedykoľvek predtým a pripravené odstrašiť akéhokoľvek agresora a zaistiť ochranu svojich občanov a obranu územia.

Viac o téme: VstupNATOIvan KorčokJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu