Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo ponúkne školám štedré odmeny: Na každého ukrajinského žiaka dve stovky eur

Minister školstva Branislav Gröhling
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Základné a stredné školy, ktoré vzdelávajú žiakov z Ukrajiny, dostanú jednorazový príspevok vo výške 200 eur na každého ukrajinského žiaka. Na tlačovej konferencii to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

"Za tieto finančné prostriedky môžu nakúpiť školské potreby pre žiakov, alebo hradiť cestovné či zafinancovať iné náklady, ktoré školám vzniknú vzdelávaním žiakov z Ukrajiny," vysvetlil Gröhling.

Ukrajinka Nasťa počas vyučovania v základnej škole Hroncova 23 v Košiciach

 

Ukrajinka Nasťa počas vyučovania v základnej škole Hroncova 23 v Košiciach (Zdroj: TASR – František Iván)

Na Slovensku sa momentálne nachádza 1773 žiakov z Ukrajiny, rezort na nich dokopy uvoľní 354.600 eur. Školy podľa slov ministra dostanú finančný príspevok na každého ďalšieho žiaka automaticky.

Minister tiež informoval, že školy majú pre ukrajinských žiakov zabezpečiť jazykový kurz. Po dohode s regionálnymi úradmi školskej správy majú určiť zamestnanca, ktorý ich bude vyučovať slovenský jazyk. "Škole budú aj tieto náklady preplatené, stačí, ak požiadajú ministerstvo cez takzvané dohadovacie konanie," doplnil Gröhling.

Slovensko prerušuje s Ruskom spoluprácu vo vede, výskume a pri výmene študentov

Slovensko prerušuje s Ruskom spoluprácu vo vede, výskume a pri výmene ruských študentov. Taktiež aj s inštitúciami, ktoré patria pod Rusko. Na tlačovej konferencii o tom informoval štátny tajomník rezortu školstva Ľudovít Paulis.

"Na základe dohody prerušujeme spoluprácu s Ruskou federáciou v oblasti vedy, výskumu a výmeny študentov. Takisto aj s inštitúciami, ktoré priamo patria Ruskej federácii," skonštatoval Paulis.

Bilaterálne projekty, ktoré boli s Ruskom dohodnuté, sa podľa Paulisa financovať nebudú. Slovenská republika nebude posielať vládnych štipendistov do Ruska a nebude ich ani prijímať. "Financie, ktoré sa týmto spôsobom uvoľnia, budú použité na podporu bilaterálnych projektov s Ukrajinou alebo v rámci všeobecnej výzvy na podporu zamestnávania ukrajinských vedcov," dodal.

Viac o téme: ŠkolyVzdelávanieSpoluprácaRuskoUkrajinaBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu