Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sudkyňa Sabová má Fica plné zuby: Žiadne súdne vybavovačky! Na predsedu Smeru podáva trestné oznámenie

Predseda strany Smer-SD Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Predseda strany Smer-SD Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová podala trestné oznámenie na predsedu strany Smer-SD Róberta Fica. Súvisí to s jeho štvrtkovými (17. 3.) vyjadreniami, ktoré sa dotýkajú profesijnej činnosti Sabovej. V piatok o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Sabová podala na Fica trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov zasahovania do nezávislosti súdu a ohováranie, dodala Kudjáková.

Smer-SD vo štvrtok vyhlásil, že policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) si mali vybavovať konkrétnych sudcov pre rozhodovanie v kauzách. Líder Smeru-SD Robert Fico poukázal, že jedným zo „spolupracujúcich“ sudcov má byť predseda ŠTS Ján Hrubala. Ten zaujatosť odmietol.

Sudkyňa Sabová má Fica
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Fico argumentoval prepisom ďalších komunikácií, ktoré majú prepojenie a manipuláciu dokazovať. Citoval z materiálov, ktoré podľa neho opätovne usvedčujú z protiprávnosti konania v súčasnosti už obvinených vyšetrovateľov NAKA i niektorých prokurátorov ÚŠP, rovnako tak zo zaujatosti viacerých sudcov ŠTS či sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta.

Ohradil sa aj Hrubala

Predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala sa dôrazne ohradzuje voči tvrdeniam predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že sudca sa dá vybaviť. Hrubala tvrdí, že Fico klame.

"Nič z toho, čo prezentoval (Fico, pozn), nedokladuje, že si policajti 'dokázali vybaviť sudcu, ktorého potrebovali'. Ono sa to totiž ani nedá," uviedol Hrubala.

Ján Hrubala
Zobraziť galériu (3)
Ján Hrubala  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda ŠTS dodal, že sudcovia s policajtmi  iniciatívne nekomunikujú, policajtom sú známe ich služobné telefónne čísla. Podľa jeho slov nič nenasvedčuje tomu, že by či už predtým, alebo dnes zaraďovaní sudcovia do služieb vykonávali svoje povinnosti pod akýmkoľvek nátlakom.

"Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniu, že sa sudca 'dá vybaviť'. Samozrejme, rozpisy služieb sudcov sú policajtom známe takisto, avšak sudcovia z povahy veci nemôžu niesť a nenesú zodpovednosť za to, kedy ktorý návrh je súdu predložený," skonštatoval Hrubala.

Viac o téme: SudkyňaTrestné oznámenieRobert FicoŠTSRužena Sabová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu