Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šikuta a Hrubala podpísali memorandum: Má za úlohu uľahčiť rozhodovanie súdov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Spoluprácu v oblasti vzájomnej výmeny informácií, dokumentov a skúseností či poskytovanie súčinnosti pri dosahovaní cieľov súvisiacich s náplňou činností Najvyššieho súdu (NS) SR a Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v utorok spečatili predsedovia oboch súdov Ján Šikuta a Ján Hrubala podpisom memoranda. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Obaja sa podľa nej zhodli, že práve táto spolupráca môže výrazne uľahčiť každodennú orientáciu v rozsiahlej rozhodovacej činnosti súdov. "Najvyšší súd zabezpečí spoluprácu prostredníctvom svojho oddelenia dokumentácie, analytiky a komparatistiky. ŠTS poskytne týždenné prehľady rozhodovacej činnosti Európskeho súdu pre ľudské práva a štvrťročné prehľady vybraných rozhodnutí vnútroštátnych súdov nadväzujúcich na predbežné otázky rozhodované Súdnym dvorom EÚ.Rovnako môže ŠTS poskytnúť i dokumenty, ktoré vypracoval na základe požiadaviek jednotlivých trestných senátov NS SR, ako aj preklady rôznych právnych dokumentov či štúdie, ku ktorým má prístup prostredníctvom medzinárodných súdnych sietí," uviedla Važanová.

ŠTS poskytne Najvyššiemu súdu SR materiály, dokumenty alebo informácie z rozhodovacej činnosti, ktoré sú zdieľané v rámci senátov ŠTS a majú vplyv na jednotnosť rozhodovania, rovnako môže prispieť prostredníctvom príspevkov a článkov od sudcov a zamestnancov do bulletinu oddelenia dokumentácie, analytiky a komparatistiky.

Viac o téme: MemorandumSlovenskoNajvyšší súdRozhodovaie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu