Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na pandémii ryžovali aj podvodníci: Štát mali obrať o neuveriteľných 700-tisíc eur! Pozrite sa, akú mali taktiku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj)

BRATISLAVA - Z pandémie si urobili výhodný biznis. Počas uplynulých dvoch rokov štat zaviedol mechanizmus pomoci pre tých, ktorým Covid-10 negatívne ovplyvnil podnikanie. Finančné dotácie sa však stali lákadlom aj pre podvodníkov, ktorí chceli využiť situáciu vo svoj prospech a dostať sa takto k peniazom. Urobiť tak mala aj dvojica mužov. Štát mala pripraviť o státisíce eur.

Muži mali v roku 2020, minimálne od mája do novembra, počas núdzového stavu vylákať v rámci projektu „Prvá pomoc“ z viacerých pobočiek Úradu práce sociálnych vecí a rodín poskytnutie finančného príspevku. Pri podávaní žiadostí predstierali, že konajú v mene 43 spoločností a žiadali o poskytnutie dotácie na mzdy zamestnancov. V žiadostiach uvádzali fiktívne údaje o mzde a počtoch zamestnancov, založili bankové účty a postupne peniaze z dotácii vyberali. Štátny rozpočet mali takto obrať o viac ako 700-tisíc eur.

Na pandémii ryžovali aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj)

Dnes sú už však v rukách polície. Zadržaní boli v utorok počas policajnej akcie. Policajti tiež vykonali prehliadky vozidla a dvoch rodinných domov v meste Dunajská Streda a obci Trstice. „Pri úkonoch zaistili väčšie množstvo peňazí a ďalšie dôkazy, ktoré obe osoby priamo usvedčujú z páchania trestnej činnosti,“ informovali.

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ Trnava obvinil dvoch mužov z obzvlášť závažného zločinu subvenčného podvodu spolupáchateľstvom,“ uviedli.

Na pandémii ryžovali aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj)

Obe osoby vo veku 28 a 33 rokov vyšetrovateľ zadržal, obvinil a zároveň predložil návrh, aby boli obvinení stíhaní väzobne. Do rozhodnutia súdu zostávajú muži v cele policajného zaistenia. V zmysle zákona im môže hroziť strata slobody na 10 až 15 rokov,“ dodala polícia. Obvinení sú podozriví z nezákonného čerpanie covidových dotácií.

Viac o téme: PodvodPodvodníciPolícia TrnavaCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu