Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zástupcovia Smeru-SD sa stretli s ukrajinským i ruským veľvyslancom

Zástupcovia Smeru-SD sa stretli s ukrajinským i ruským veľvyslancom
Zástupcovia Smeru-SD sa stretli s ukrajinským i ruským veľvyslancom (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD sa snaží zachovať si pri vyhodnocovaní situácie na Ukrajine zdravý rozum a nepostupovať jednofarebne. Skonštatoval to líder strany Robert Fico po stredajšom stretnutí s ukrajinským veľvyslancom Jurijom Muškom a ruským veľvyslancom Igorom Bratčikovom. Za Smer-SD boli na stretnutiach okrem Fica aj podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár a šéf zahraničného výboru Marián Kéry. S veľvyslancami sa stretli s každým zvlášť.

"Smer-SD bude pokračovať v prúde zdravého rozumu a racionality. Neakceptujeme to, čo sa deje na Ukrajine. Je to hrubé porušenie medzinárodného práva," povedal Fico. Záujem hovoriť s veľvyslancami zdôvodnil s tým, že "Smer-SD odmieta jednofarebnú propagandu, ktorá sa valí na Slovákov", aj cenzúru, ktorú má zavádzať vláda. Priblížil, že veľvyslanci poskytli svoj obraz o situácii a povedali veci, ktoré sa občania nedozvedia zo slovenských médií. Nechcel ich však priblížiť.

 

DIALÓG JE CESTA 🕊️ Dnes sme sa spoločne s podpredsedom strany SMER - SD Juraj Blanár a našim predsedom Zahraničného...

Posted by Robert Fico on Wednesday, March 16, 2022

Fico deklaroval, že strana podporí rozumné kroky na pomoc ľuďom utekajúcim z Ukrajiny. Naďalej odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu, hovorí o podporovaní vojny. Zdôraznil potrebu hľadať možnosti ukončenia konfliktu. Za posun považuje, že sa prestalo hovoriť o členstve Ukrajiny v Európskej únii a hovorí sa o bezpečnostných zárukách pre obe strany. V súvislosti s postavením Donbasu uviedol, že by mohlo územie ostať súčasťou suverénnej Ukrajiny a rešpektovali by sa jednotlivé menšiny.

Ruský veľvyslanec Bratčikov po rokovaniach uviedol, že hovorili o situácii na Ukrajine. Na otázku, aká bude reakcia na vyhostenie ruských diplomatov, odpovedal, že adekvátna. Ruské ministerstvo zahraničných vecí už v pondelok (14. 3.) avizovalo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska "neostane bez odpovede".

Strkať hlavu do piesku nikomu nepomôže

Muška v súvislosti s mierovými rokovaniami a prípadnou neutralitou Ukrajiny zdôraznil, že základom je suverenita a územná celistvosť Ukrajiny. Na kritiku dodávok zbraní na Ukrajinu reagoval s tým, že strkať hlavu do piesku nikomu nepomôže. "S touto pozíciou nesúhlasím, chránime nielen Ukrajinu, ale aj ostatných," skonštatoval. Potvrdil, že so Smerom-SD hovorili aj o možnostiach, ako uľahčiť humanitárnu pomoc a prevoz materiálu na Ukrajinu. Fico po rokovaniach apeloval na vládu, aby na slovensko-ukrajinských hraniciach zriadila veľký sklad na humanitárnu pomoc z európskych krajín, ktorá sa má ďalej odvážať na Ukrajinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu