Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vodca Talibanu zakázal v Afganistane pestovanie maku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

KÁBUL - Najvyšší vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda vydal v nedeľu výnos, ktorým v Afganistane zakázal pestovanie maku, a varoval, že proti roľníkom pestujúcim túto plodinu islamistická vláda zasiahne.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Afganistan je najväčším svetovým producentom maku – jeho makovice sú zdrojom šťavy, ktorá sa rafinuje na heroín. V posledných rokoch jeho produkcia i export vzrástli. Výnos prečítal hovorca vlády na stretnutí novinárov, zahraničných diplomatov a predstaviteľov Talibanu.

Uvádza sa v ňom, že v prípade porušenia vyhlášky bude úroda maku okamžite zničená a s porušovateľom sa bude zaobchádzať podľa zákona šaría. AFP dodala, že nejde o prvý pokus hnutia Taliban postaviť pestovanie maku a obchodovanie s heroínom mimo zákona. Došlo k tomu aj v roku 2000 – tesne predtým, ako bol Taliban zvrhnutý silami pod vedením Spojených štátov, čo bola reakcia na teroristické útoky na USA z 11. septembra 2001.

Mak je najvýznamnejším potravinovým zdrojom vápnika
Zobraziť galériu (2)
Mak je najvýznamnejším potravinovým zdrojom vápnika  (Zdroj: wikipedia.org/Avriette)

Roľníci boli prísne zdanení

V oblastiach, ktoré Taliban naďalej ovládal, boli  roľníci pestujúci mak veľmi prísne zdanení. Takto získané peniaze boli pre hnutie kľúčovým zdrojom financií. Spojené štáty a sily NATO sa počas svojho 20 rokov trvajúceho pôsobenia v Afganistane pokúšali obmedziť pestovanie maku tým, že platili poľnohospodárom za pestovanie alternatívnych plodín, napríklad pšenice alebo šafranu. Ich pokusy však zmaril Taliban, ktorý ovládal hlavné oblasti tradičného pestovania maku. 

Afganistan má podľa Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) takmer monopol na ópium a heroín, pripadá naň 80 až 90 percent ich celosvetovej produkcie. Rozloha pôdy osiatej makom v Afganistane dosiahla v roku 2017 rekord. V posledných rokoch bolo makom osiatych v priemere okolo 250.000 hektárov, čo je zhruba štvornásobok v porovnaní so situáciou z polovice 90. rokov, vyplýva z údajov OSN.

Viac o téme: PestovanieAfganistanMakKábulTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu