Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vodiči, TOTO vás nepoteší! Na Slovensku bude opäť úradovať saharský piesok: Kedy ho treba očakávať?

Piesok na autách Zobraziť galériu (3)
Piesok na autách (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Počasie je viac-menej ustálené a vo vzduchu cítiť jar, ktorá sa k nám nezadržateľne blíži. Veď od nasledujúceho týždňa k nám príde oteplenie a teploty vzduchu budú atakovať aj 15 stupňov Celzia! Avšak, od juhu sa k nám rúti ďalšia zmena - a to v podobne saharského piesku!

Víkendové počasie určite mnohých potešilo, veď ľudia sa môžu po dlhej a nepríjemnej zime konečne realizovať vonku. Slnečné lúče a jasná obloha však zrejme mnohých majiteľov áut nabádajú k tomu, aby so svojimi štvorkolesovými tátošmi navštívili autoumyvárne. Avšak, v najbližších dňoch by s týmto nápadom mali rozhodne počkať. Blíži sa k nám totiž vlna saharského piesku.

"Nad časťou severozápadnej Afriky vznikne brázda nízkeho tlaku vzduchu, pričom svojim nastavením nám prinesie prachové častice zo Sahary. Trajektória prachových častíc býva obvykle z oblasti na sever. Ani tentokrát to nebude inak. Saharský prach k nám začne prenikať už v utorok ráno. Spočiatku však bude koncentrácia častíc natoľko nízka, že ju nebude možné pozorovať a najskôr zasiahne západné Slovensko. To sa však rýchlo začne meniť," upozornil portál Meteo Slovensko.

Vodiči, TOTO vás nepoteší!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Meteo Slovensko)

Situácia sa začne meniť už v noci z utorka na stredu, kedy nad územie Slovenska začne prenikať obrovská masa saharského piesku. Tá spôsobí, že koncentrácia prachu v ovzduší bude veľká a vplyvom prechodu frontu budú aj dopadať na zem či rôzne objekty, ako sú autá a podobne. Tým to však nekončí. 

"Ak by sa mohlo zdať, že po prechode studeného frontu sa vzduch vyčistí, nebude to celkom tak. Už o niekoľko hodín dorazí zo západnej Európy ďalšia masa saharského prachu. Vzniknutá vrstva (SAL) bude opäť obsahovať veľkú koncentráciu častíc. V prvej vlne dosiahne najvyššiu koncentráciu práve oblasť severného Slovenska. Veličina mgr/m² (zaťaženie prachom) dosiahne hodnotu 3 820, v druhej vlne zas takmer 3 000 (mgr/m²). Pôjde tak o veľké zaťaženie prachom," ozrejmil portál.

Vodiči, TOTO vás nepoteší!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Meteo Slovensko)

Slovensko sa nezaobíde ani bez následkov tejto udalosti. Saharský prach najskôr dodá oblohe pri východe či západe slnka hnedý až žltkastý či biely nádych, ktorý budeme môcť pozorovať počas denných hodín. Okrem toho sa očakáva, že častice prachu sa v ovzduší budú nachádzať až do pondelka 21. marca. Vtedy by mal  vzduch od prachu vyčistiť. 

Viac o téme: VodičiStudený frontSaharský piesokMeteo Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu