Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenský rezort diplomacie odovzdal ruskému veľvyslanectvu protestnú nótu

Minister Ivan Korčok
Minister Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Rezort slovenskej diplomacie v utorok odovzdal veľvyslanectvu Ruskej federácie v Bratislave protestnú nótu. Slovenská republika v nej odmieta rozhodnutie Ruska uznať nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Slovenská republika považuje toto rozhodnutie Ruskej federácie, signatára Minských dohôd, za jasné porušenie medzinárodného práva a Minských dohôd, ktoré predpokladajú úplný návrat predmetných území pod kontrolu Ukrajiny. Ide taktiež o porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov č. 2202, ktorou bol schválený Balík opatrení na implementáciu Minských dohôd," uvádza sa v protestnej nóte.

MZVEZ SR ďalej uvádza, že tento krok je v priamom rozpore s deklarovaným záujmom Ruskej federácie hľadať konštruktívne riešenie konfliktu v diplomatickom dialógu, ako aj princípom nedeliteľnosti bezpečnosti. "Ktorý samotná Ruská federácia zdôrazňuje a žiada o jeho rešpektovanie zo strany NATO a EÚ," konštatuje rezort.

 

Rekapitulácia tlačovej konferencie ministra Ivan Korčok k rozhodnutiu Ruskej federácie uznať nezávislosť takzvanej...

Posted by Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR on Tuesday, February 22, 2022

"Slovenská republika neuznáva samozvanú nezávislosť separatistických území Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti a potvrdzuje svoju principiálnu podporu nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach," uzatvára protestná nóta.

Ruská federácia uznala nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny - tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov označili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina za "jasné porušenie minských mierových dohôd" a avizujú, že to nezostane bez odpovede. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje krok Kremľa za "porušenie suverenity a územnej celistvosti" Ukrajiny. Podobný názor má aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.

Viac o téme: MinisterstvoRuskoUkrajinaProtestná nóta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu