Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Žilinka opäť využil paragraf 363! Tentoraz zrušil časť obvinení Žigovmu príbuznému

(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil podnikateľovi Štefanovi Žigovi časť obvinenia z podplácania. Úplatky podľa vyšetrovateľa NAKA dával v rokoch 2016 až 2020 niekdajším vysokopostaveným funkcionárom na polícii aj na Kriminálnom úrade finančnej správy.

Pragraf 363 opäť v akcii! Generálny prokurátor zrušil časť obvinení podnikateľovi Štefanovi Žigovi. Ide o príbuzného exministra Petra Žigu. Upozornil na to portál tvnoviny.sk.

"Obvinený Š. Ž. čelí obvineniu z jedného skutku. Vo vzťahu k druhému skutku bolo postupom podľa paragrafu 363 a nasl. Trestného poriadku obvinenie zrušené," priblížil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Generálny prokurátor o tom rozhodol 26. januára 2022. Obvineného Štefana Žigu zadržali vlani v septembri. Vo väzbe bol do polovice decembra 2021. 

Podľa viacerých zdrojov portálu z vyšetrovania mali Žigovi zrušiť časť obvinenia, ktoré sa týka podplácania bývalého šéfa KÚFS Ľudovíta Makóa. Toho mal podplatiť v roku 2018 v reštaurácii v Bratislave. Makó mal vtedy prevziať obálku so 70-tisíc eurami. 

Na slobode

Žigu začiatkom februára Najvyšší súd prepustil z väzby. Senát dospel k záveru, že u obvineného pominuli obavy z ovplyvňovania svedkov, znalcov či spoluobvinených a tiež z pokračovania v trestnej činnosti. Informovala o tom vtedy hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát 3T Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu z 21. 1. 2022 a obvineného Štefana Ž. prepustil z väzby na slobodu. Senát dospel k záveru, že obava, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie nie je dôvodná. Rovnako má senát za to, že u obvineného nie je daný ani dôvod väzby preventívnej, teda pre dôvodnú obavu, že bude pokračovať v trestnej činnosti," povedala Važanová.

Viac o téme: Maroš ŽilinkaParagraf 363Štefan Žiga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu