Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Košický kraj po odrazení hekerského útoku: Pripravili sme manuál, ako takým hrozbám predchádzať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

KOŠICE - Košický samosprávny kraj (KSK) po odrazení hekerského útoku v októbri minulého roka upozorňuje na kybernetické hrozby. Vydal manuál, ako im predchádzať. Chce tým podľa hovorkyne predsedu KSK Anny Terezkovej zvýšiť povedomie o kybernetickej bezpečnosti a vystríhať svojich obyvateľov pred počítačovou kriminalitou.

"Manuál bude určený najmä pre najohrozenejšie skupiny používateľov internetu, ako sú deti, seniori či malí a strední podnikatelia, ktorí nemajú dostatočné finančné prostriedky na zabezpečenie svojich IT sietí. Napriek tomu, že povedomie o kybernetických hrozbách narastá, nie všetci používatelia internetu dokážu včas odhaliť hroziace nebezpečenstvo. Preto je najväčšou výzvou v oblasti kyberbezpečnosti zvýšenie informovanosti našich občanov," vysvetlil predseda KSK Rastislav Trnka.

Rastislav Trnka
Zobraziť galériu (2)
Rastislav Trnka  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Manuál pre rizikové skupiny obyvateľov si je možné stiahnuť na webovej stránke KSK v sekcii Prevencia kriminality. Táto praktická príručka má za cieľ informovať o možných rizikách a hrozbách internetových technológii. Zároveň ponúka aj základné tipy, ako sa brániť pred kybernetickými hrozbami. Ohrozené sú podľa Terezkovej všetky vekové skupiny, najzraniteľnejšími sú však deti a seniori.

"KSK pri kybernetickom útoku prešiel skúškou odolnosti. Je pozitívne, že okrem zlepšovania vlastných bezpečnostných opatrení posúva svoje skúsenosti s útokom ďalej. Je potrebné zamerať sa ešte viac na deti. Tie sú totiž nielen najzraniteľnejšou, ale aj najjednoduchšie ovplyvniteľnou skupinou a sú zároveň našou budúcnosťou. KSK má potenciál spájať odborníkov v oblasti kybernetickej bezpečnosti, prepájať ich s učiteľmi IT či IT koordinátormi,” dodal odborník na kybernetickú bezpečnosť Peter Matej.

Viac o téme: HackerManuálKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu