Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

OĽANO podporuje vytvorenie ôsmich volebných obvodov: Chce diskusiu v koalícii

György Gyimesi
György Gyimesi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽANO György Gyimesi, Ján Szőllős a Richard Vašečka podporujú myšlienku viacerých volebných obvodov pre parlamentné voľby. Navrhujú, aby sa polovica zo 150 poslancov volila na tzv. národnej kandidátnej listine a zvyšných 75 mandátov by sa malo rozdeliť medzi osem volebných obvodov.

Ich návrh je výzvou na diskusiu v koalícii. Dodali, že na Ministerstve vnútra SR už dlhšie zasadá pracovná skupina, ktorá sa venuje tejto problematike. 

OĽANO podporuje vytvorenie 8 volebných obvodov, chce diskusiu v koalícii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Podporujeme myšlienku vytvorenia ôsmich volebných obvodov. Takýto volebný systém by bol kombinovaný. To znamená, že polovica poslancov by sa volila na národnej kandidátke a zvyšných 75 mandátov sa rozdelí medzi osem volebných obvodov. Takto jednoznačne priblížime vysokú politiku k regiónom a občania budú mať možnosť voliť ľudí zo svojho okolia, ktorých poznajú, a zároveň tým zvýšime zastúpenosť národnostných menšín v parlamente," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Gyimesi.

Tvrdí, že jeden volebný obvod so 150 mandátmi vytvára nutnosť pre voliča voliť kandidátku, "akú mu naservírujú centrály strán, a má len 4 preferenčné krúžky, aby ovplyvnili poradie"."Náš návrh na zriadenie ôsmich volebných obvodov je skôr výzvou do diskusie v rámci koalície. Modely nového systému môžu byť rôzne, no dôležité je dohodnúť sa a priblížiť zákonodarný proces regiónom," vyhlásil Szőllős. Gyimesi doplnil, že sa stotožňuje s požiadavkami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) i mimoparlamentného KDH. ZMOS spustil aj petičnú akciu k referendu za viac volebných obvodov.

Viac o téme: DiskusiaKoalíciaOĽaNOVolebné obvodyGyörgy Gyimesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu