Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lengvarský oznámil dobrú správu: Vakcínu proti HPV budú preplácať zdravotné poisťovne

Vladimír Lengvarský
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vakcína proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktorý zapríčiňuje rakovinu krčka maternice, bude od mája plne hradená zo zdravotného poistenia. Pôjde o novú deväťvalentnú vakcínu. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

"Som rád, že sme sa dostali medzi krajiny, ktoré túto liečbu poskytujú zdarma. Vieme, že toto očkovanie chráni pred drvivou väčšinou prípadov rakoviny krčka maternice," podotkol Lengvarský. Dodal, že na túto chorobu zomrie ročne na Slovensku 200 žien.  

Vakcína proti vírusu HPV, ktorý zapríčiňuje rakovinu krčka maternice, bude od mája plne hradená zo zdravotného poistenia (Zdroj: Topky/Maarty)

Vírus zdravého, imunitne silného človeka nenapadne, potrebuje na to rizikové faktory, ktoré umožnia, aby sa uplatnil. Ide napríklad o oslabenú imunitu alebo vyšší počet sexuálnych partnerov. HPV vírus spôsobuje rakovinu krčka maternice. Tá je jedinou rakovinou, na ktorú existuje očkovanie a kde v prevencii zohrávajú dôležitú úlohu pravidelné prehliadky u gynekológa a vyšetrenie steru krčka maternice.

Viac o téme: VakcínaZdravotné poisťovnePreplácanieHPVVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu