Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer-SD vyzval Hlas-SD a SNS na predvolebnú spoluprácu: Danko kritizuje Pellegriniho, jeho správanie je povýšenecké

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico opäť vyzval mimoparlamentný Hlas-SD na rokovanie o spolupráci pred jesennými komunálnymi a regionálnymi voľbami, ktorá by mala vyvrcholiť pri parlamentných voľbách. Fico chce, aby súčasťou rokovaní bola aj mimoparlamentná SNS. Potenciál Smeru-SD a Hlasu-SD je podľa neho veľký, pričom by mohli vyhrať parlamentné voľby s výsledkom, ktorý by stačil na zostavenie vlády len z týchto dvoch strán.

"Jedine spolupráca je schopná doviesť krajinu k predčasným voľbám a zmene vlády," povedal Fico na stredajšej tlačovej konferencii a opäť vyzval Hlas-SD na vytvorenie predpokladov na predvolebnú spoluprácu. Je to podľa neho aj výsledkom rokovaní okresných a krajských štruktúr Smeru-SD. Zdôraznil, že hovorí o spolupráci strán či vytváraní koalícií, nie o integrovaní strán.

VIDEO Smer-SD opäť vyzval Hlas-SD a SNS k predvolebnej spolupráci: Premiérom by mohol byť Pellegrini

Smer-SD opäť vyzval Hlas-SD a SNS k predvolebnej spolupráci: Premiérom by mohol byť Pellegrini (Zdroj: Facebook/Smer-SD)

Opozičné strany by sa mali spájať 

Fico si myslí, že súčasná koalícia by sa mohla pokúsiť vytvárať bloky aj napríklad s pravicovými opozičnými stranami, preto by sa mali spájať aj opozičné strany, ako Smer-SD a Hlas-SD. "Musíme predpokladať, že zúfalstvo dovedie predstaviteľov strán vládnej koalície, ale aj pravicovej mimoparlamentnej opozície, teda strán, ktoré sú ku koalícii blízko, k tomu, že budú vytvárať bloky alebo jeden blok," povedal. "Realita nás núti, aby sme aj v opozícii silné politické strany takto rozmýšľali," dodal.

Fico nemá problém, ak by bol Pellegrini premiérom 

Šéf Smeru-SD zopakoval ambíciu strany vyhrať parlamentné voľby, ak by sa to však nestalo, bude rešpektovať výsledky aj to, že vládu má zostavovať víťaz. Nemal by problém ani s tým, aby bol premiérom líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Keď niekto vyhrá voľby regulárnym demokratickým spôsobom, povinnosťou jeho súputníka je rešpektovať výsledky volieb a to, že víťaz má byť poverený zostavením vlády. Tak bude (Pellegrini) predsedom vlády, ja nemám s tým žiadny problém," reagoval s tým, že v súčasnosti je potrebné ponúknuť voličom alternatívu.

Peter Pellegrini a advokát Miroslava Výboha Ladislav Smejkal.
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini a advokát Miroslava Výboha Ladislav Smejkal.  (Zdroj: Maarty)

Smer chce začať zber podpisov na referendum potom, čo NR SR odobrí dohodu s USA

Opozičný Smer-SD chce začať so zberom podpisov na iniciovanie referenda potom, čo Národná rada (NR) SR odobrí dohodu o obrannej spolupráci s USA. Oznámil to šéf strany Robert Fico s tým, že o dohode by mal parlament rokovať na budúci týždeň. Následne by mali vytvoriť petičný výbor a schváliť tri otázky. Fico tiež vyhlásil, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala rozhodnúť o odložení vojenského cvičenia Saber Strike. "Smer chce stáť na čele organizačnej práce. Vítame záujem ostatných politických strán a organizácií zúčastniť sa na zbere podpisov. Musíme počkať do okamihu, keď bude NRSR rokovať o dohode s USA," vyhlásil Fico.

Slovensko-americké cvičenie je podľa Fica nezmyselné a provokačné

Právny tím už podľa neho pripravuje otázky. Prvá sa má týkať dosiahnutia predčasných volieb a druhá vypovedania zmluvy s USA. O tretej otázke, ktorá má byť sociálneho charakteru, sa podľa neho ešte diskutuje, a to najmä s odborármi. Slovensko-americké cvičenie Saber Strike je podľa Fica nezmyselné a provokačné. "Jeho cieľom je zvyšovať konfrontáciu a napätie v strednej a východnej Európe," zdôraznil. Preto by podľa neho mala prezidentka ako vrchná veliteľka ozbrojených síl rozhodnúť o odložení cvičenia.

Cvičenie sa chystá v marci na územie SR

Cvičenie sa chystá v marci na území SR. Jeho súčasťou má byť celkovo 3000 vojakov s približne 1000 kusmi techniky. Slovenskí vojaci si s americkými kolegami precvičia obranné spôsobilosti a spoluprácu v medzinárodnom zoskupení. Ozbrojené sily SR zdôraznili, že Saber Strike je súčasťou širšej série cvičení od Pobaltia cez Poľsko, Českú republiku až po Rumunsko.

Tomáš nevylúčil spoluprácu so Smerom-SD pri komunálnych voľbách

Podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Erik Tomáš nevylúčil spoluprácu so Smerom-SD pri blížiacich sa komunálnych voľbách. Ponuku lídra Smeru-SD Roberta Fica však označil za trochu schizofrenickú. Podčiarkol, že karty rozdajú voliči. Do parlamentných volieb pôjde Hlas-SD podľa jeho slov určite ako samostatná strana.

Smer-SD vyzval Hlas-SD a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Na jednej strane sa o nás vyjadruje, že sme zradcovia, a potom nás volá do spolupráce. Je to trochu schizofrenické," reagoval Tomáš na ponuku spolupráce zo strany Fica, ktorý súčasných členov Hlasu-SD kritizoval po ich odchode z jeho strany. Tomáš zopakoval, že z volebnej spolupráce Hlas-SD vylúčil len ĽSNS a OĽANO. Priblížil, že vylúčenie ĽSNS je ideologické a vylúčenie OĽANO súvisí s ich amatérskym riadením krajiny.

SNS podporuje vyhlásenia Smeru o spolupráci

Slovenská národná strana (SNS) podporuje vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica o spolupráci. Národniari sa pridávajú k spolupráci pri referende aj pri komunálnych voľbách. Uviedla to hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

 

Covid mi otvoril oči, Peter už spolupracuj a hovor pravdu. Mnohí sa ma pýtajú, či dnes podporím protesty starostov...

Posted by Andrej Danko on Wednesday, February 2, 2022

SNS zároveň opäť kritizuje lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho, ktorého správanie označuje za povýšenecké. Vyčíta mu, že nechodí na protesty a necháva za seba hovoriť podpredsedu Erika Tomáša. Ten v stredu zo spolupráce vylúčil opäť iba OĽANO a ĽSNS, iné strany nie. "Ponúkame vám spoluprácu, pretože si ľudia želajú zmenu. Ak chcete koalíciu so SaS a Sme rodina, je to vaša vec. Náš volič spoluprácu očakáva, je to zodpovedný prístup a veríme, že dáme emócie bokom. Chceme predsa spoločne pomôcť slovenskému národu. Ešte je šanca to spolu dokázať," odkázala Pellegrinimu SNS.

Andrej Danko má COVID-19

Predsedu Hlasu-SD kritizoval líder SNS Andrej Danko aj na sociálnej sieti, kde zároveň oznámil, že má COVID-19. "Mám COVID a tri dni som ledva prežíval. Je to šialená choroba. Vyjadrujem obrovskú úctu každému, kto to prekonal," napísal Danko. Pellegriniho obviňuje z klamstva a tvrdí, že aj kvôli nemu budú na Slovensku americké vojská. "Peter aj kvôli tebe a Kmecovi tu budú americké vojská, kvôli tvojej politike a bratríčkovaniu sa s prezidentkou. Hráš na milión strán, pridaj sa k nám a porazíme toto, čo tu je. Ak vôbec ešte môžeš," dodáva Danko.

Viac o téme: VoľbySmer-SDSNSHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu