Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Inšpekčný tím, ktorý obvinil Čurillu a spol., skončil! Rozhodnúť mal Hamran a riaditeľ inšpekcie Miko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Inšpekčný tím Oblúk, ktorý vyšetroval podozrenia, že elitní policajti z NAKA školia svedkov veľkých káuz, zrušili. Rozhodnúť o tom mal dočasný policajný prezident Štefan Hamran a poverený šéf inšpekcie Robert Miko.

Tím oblúk vyšetroval aktuálne obvinených vyšetrovateľov NAKA, medzi ktorými je aj Ján Čurilla. Po dohode dočasne povereného policajného prezidenta Štefana Hamrana a povereného šéfa inšpekcie Roberta Mika mal byť zrušený. Informovali o tom aktuality a plus1deň

AKTUÁLNE Žilinka zrušil časť obvinení Čurillovi a Ďurkovi: Stále sú stíhaní za zneužívanie právomoci

Na tlačovej besede sa k tomu vyjadril aj exminister vnútra Robert Kaliňák, podľa ktorého ide o snahu dostať sa k dôkazom, ktoré kompromitujú vyšetrovateľov z NAKA. "Niekto tu ukradol demokraciu," vyhlásil Kaliňák. Krajskú prokuratúru v Bratislave o zrušení tímu nikto oficiálne neinformoval a ani to nikto nekonzultoval. 

"Dôvodnosť existencie špecializovaného vyšetrovacieho tímu je i naďalej opodstatnená pre zabezpečenie plynulosti vykonávania vyšetrovacích úkonov,“ povedal pre aktuality hovorca bratislavskej prokuratúry Juraj Chylo.

Ministerstvo zrušenie potvrdilo

V prípade zrušenia inšpekčného tímu Oblúk sme oslovili aj Ministerstvo vnútra. Tí informáciu potvrdili. "Vo veci tímu „Oblúk“ uvádzame, že dňa 14.2.2022 bol na základe predchádzajúceho obojstranného posúdenia viacerých dôvodov a vyhodnotenia konkrétnych informácií vydaný spoločný rozkaz riaditeľa ÚIS a prezidenta PZ o zrušení špecializovaného tímu ,,Oblúk“," uviedlo ministerstvo. Tím bol podľa rezortu vnútra zrušený z viacerých dôvodov.

"Pre nesúlad ďalšej existencie špecializovaného tímu s príslušným interným predpisom MV SR, ktorý upravuje činnosť špecializovaných tímov absencia a nemožnosť vykonávania akejkoľvek kontroly vedúceho tímu a zástupcu vedúceho tímu, znemožnenie povinnosti nadriadených v súlade s príslušným všeobecne záväzným právnym predpisom (alebo zákonom) riadiť, organizovať, kontrolovať a hodnotiť výkon štátnej služby podriadených policajtov a pre nedostatok policajtov na dotknutých útvarov a s tým spojená zaťaženosť týchto útvarov," vymenoval rezort dôvody s tým, že zároveň je potrebné uviesť, že zrušením tímu Oblúk nedochádza k žiadnemu narušeniu ďalšieho priebehu vykonávania procesných a iných úkonov, ktoré budú v rámci ÚIS naďalej vykonávané vyšetrovateľmi a operatívnymi pracovníkmi ÚIS, ktorí boli súčasťou špecializovaného tímu Oblúk.

Pôvodne ho viedla Santusová

Vyšetrovaciemu tímu Oblúk pôvodne šéfovala Diana Santusová. Neskôr ju však odstavili pre to, že na jej pokyn fungovala zásahovka zo Sobraniec. Santusová podstúpila aj detektor lži. 

Štyroch vyšetrovateľov NAKA a dočasného šéfa policajnej inšpekcie zadržali pre podozrenie z manipulovania výpovedí a trestného konania. Bol medzi nimi aj šéf tímu Božie mlyny Ján Čurilla, ale aj vyšetrovateľ z kauzy Očistec Pavol Ďurko, Štefan Mašin a Milan Sabota. Ide o elitných vyšetrovateľov NAKA, ktorí sa venovali najzávažnejším kauzám.

Do väzby dostali bývalé policajné špičky, ale aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra či bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara. Podnetom na začatie trestného stíhania bola podľa uznesenia spravodajská informácia nelegálneho ovplyvňovania svedkov závažnej trestnej činnosti, ktorú poskytla Slovenská informačná služba koncom marca 2021 pod stupňom utajenia "dôverné".

Vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašin a exšéf policajnej inšpekcie Peter Scholtz sú naďalej obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ide o plánované vyšetrovanie ľudí z inšpekcie a zo Slovenskej informačnej služby. Generálny prokurátor im v tomto prípade sťažnosť zamietol. 

Žilinka však vyšetrovateľovi Ďurkovi a Čurillovi zrušil obvinenie z marenia spravodlivosti. To súviselo s ovplyvňovaním svedeckej výpovede bývalého člena mafie Csabu Dömötöra, ale aj s tým, že údajne nechceli vypočuť takáčovca Martina Mikulca.

Viac o téme: InšpekciaŠtefan HamranDiana SantusováJán ČurillaInšpekčný tím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu